Stručnjaci upozoravaju

Nova otrovna riba primjećena u Jadranu

Otrov se kod ove ribe nalazi u gotovo svim leđnim perajama i ubod je vrlo bolan.
Lifestyle / Životinje | 14. 05. 2021. u 11:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Riba paun (Pterois miles) će se od sad navoditi među ribama Jadrana. Talijani su službeno objavili nekoliko susreta sa ovom ribom na jugu Jadrana talijanske i albanske strane. Očekivali smo da će doći, znali smo već dugo da je u Jonskom moru i da je na redu Jadran. Sljedeće što očekujemo je da ćemo je viđati i u Hrvatskoj, možda već ove godine.

Budite spremni i pripazite na njene velike i otrovne bodlje, upozorava Podvodni.hr.

Što znači ulazak ove ribe u Jadranski bazen, za Morski HR je ispričao autor mnogih tekstova morske tematike i urednik Facebook stranice Podvodni.hr Pero Ugarković.

"Svaki unos stranih vrsta dovodi do određenih promjena u ekosustavu. Jako teško je procijeniti njezin utjecaj na terenu i do sada se sve bazira na procjenama rizika po određenim biološkim karakteristikama poput; velika plodnost i rast, malo poznatih grabežljivaca, mogućnost prilagodbe, buduće zagrijavanje mora itd.

Video: Pterois miles

Nema dvojbe da se radi o vrlo invazivnoj vrsti, međutim za sada ne vidim kako će te promjene biti uočljive običnom čovjeku. No, kako se njezina invazija nastavi možda neke stvari postanu konkretnije od procjena rizika i anegdota (osobnih mišljenja) lokalaca iz Istočnog Sredozemlja. Također ne mogu procijenit koliko joj Jadransko more odgovara kao stanište, do sada se širila u toplijim dijelovima Sredozemlja, možda će biti samo sezonalna vrsta dok more još ne zagrije. Ipak se radi o tropskoj ribi", kazao je on.

Otrov se kod ove ribe nalazi u gotovo svim leđnim perajama i ubod je vrlo bolan.

"U rijetkim situacijama može izazvati ozbiljnije posljedice. Tretira se isto kao kod uboda pauka, ubodno mjesto se mora staviti u vodu s što većom temperaturom, pazeći pritom da nije toliko vruće da se opečemo. Također je bitno obratiti se liječniku. Svi moraju biti svjesni posljedica.

Ponekad u ribolovnim grupama vidimo kako ljudi ulove ribu pa pitaju koja je ovo vrsta. Ovaj put će morati znati koja je vrsta prije nego pitaju", upozorava Ugarković, piše Morski.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close