Strogo zaštićena vrsta

Nakon dugo vremena: U Hercegovini snimljen ris

"Važno je naglasiti da ris ne čini veliku štetu na plemenitoj divljači u lovištu jer se jednim plijenom hrani nekoliko dana", istaknuo je Lazić.
Lifestyle / Životinje | 17. 12. 2022. u 09:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lovišta u Republici Srpskoj opremljena su nadzornim kamerama koje su tijekom godine bilježile pojavu tajanstvenog predatora noću, a sada je ustanovljeno da je u pitanju ris, nekada iščezla divlja vrsta na ovim prostorima koja je strogo zaštićena, rekao je Srni tajnik Lovačkog saveza Republike Srpske Živojin Lazić.

"Ris je snimljen u lovištima na području Kotor Varoši, Mrkonjić Grada, Šipova, Drinića i Gacka i stručna služba Saveza sve informacije o tome razmjenjuje s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Republičkim zavodom za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa, kako bi se što efikasnije vršio monitoring i poduzele mjere na očuvanju risa i njegovog staništa", kaže Lazić.

Foto: Agencije / U Hercegovini snimljen ris 

Pojačane kontrole lovočuvara 

On je naveo da je ris teritorijalna vrsta kojoj je za opstanak potrebno prostrano i mirno stanište koje mu pruža zaklon i hranu, zbog čega je Lovački savez naložio pojačane kontrole lovočuvarskih službi na područjima gdje je uočeno njegovo prisustvo da bi se spriječilo uznemiravanje ove rijetke divlje vrste. 

Lazić kaže da ris uglavnom živi samački i aktivan je noću, izrazito je predatorska vrsta, glavni plijen su mu srna, jelen i divokoza, a može da se hrani i manjim životinjama.

"Važno je naglasiti da ris ne čini veliku štetu na plemenitoj divljači u lovištu jer se jednim plijenom hrani nekoliko dana", istaknuo je Lazić.

Prema njegovim riječima, jedna od važnijih misija Lovačkog saveza je i zaštita rijetkih i ugroženih vrsta divljači, što ris svakako jeste, pa su u tijeku aktivnosti na pribavljanju ogrlice za telemetrijsko praćenje risa koja omogućava dobivanje dragocjenih informacija o njegovom životu u lovištima Republike Srpske.

Zaštita divljači 

Tajnik Lovačkog saveza pohvalio je Vladu Republike Srpske i resorno ministarstvo za kontinuiranu podršku Savezu koja omogućava i ovakvo djelovanje, uz nastavak uređenja i obogaćivanja lovišta.

"Riješen je i problem velikih šteta za lovišta zbog prometnih nesreća u kojima je sudjelovala divljač tako što će Lovački savez osigurati sve štete nastale nad i od divljači u Republici Srpskoj, sve lovce i lovno tehničke objekte", naveo je Lazić.

On je dodao da u prometu najčešće stradaju srne i divlje svinje, a štete koje su zbog ovakvih nesreća trpjela lovišta dostizale su i do 400.000 KM godišnje.

Lazić je istaknuo da su korisnici lovišta u Srpskoj odgovorni i za zdravstveno stanje divljih životinja u svom lovištu i dužni su da sprječavaju unos i širenje bolesti, a u ovoj godini s nadležnima surađuju u programu za pravovremeno otkrivanje afričke i klasične kuge svinja i kontroli uspješnosti cijepljenja lisica protiv bjesnoće.

Kopirati
Drag cursor here to close