Treamo li se plašiti?

Agresivniji od 'domaćeg' - S ljetom stigli i tigrasti komarci

Osim običnih, domaćih letećih beštija posljednjih se godina i u našim krajevima pojavio nimalo bezazleni, tropski tigrasti komarac (Aedes albopictus) iz jugoistočne Azije.
Lifestyle / Životinje | 26. 06. 2021. u 14:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komarci su sami po sebi dosadni, neugodni, prava ljetna napast, a čini se da ih je i po našim velikim gradovima svake godine sve više. Neki od nas jedva da ih primjećuju, a drugi su njihova meta, izbodeni, s velikim, crvenim, otečenim pečatima po tijelu. Osim običnih, domaćih letećih beštija posljednjih se godina i u našim krajevima pojavio nimalo bezazleni, tropski tigrasti komarac (Aedes albopictus) iz jugoistočne Azije.

Tigrasti komarac se zadnjih godina proširio i na našem području. Kako se to dogodilo?

Aedes albopictus (tigrasti komarac) je izvorno tropska i subtropska vrsta jugoistočne Azije, a širi se svijetom od kraja 1970.-tih. Naziv „tigrasti komarac“ je dobio po bijelim prugicama koje ima po tijelu i nogama.  Zbog klimatskih promjena i velike prometne povezanosti suvremenog svijeta, danas je rasprostranjen na svim kontinentima. Najčešći način prijenosa u nova područja je u automobilskim gumama u koje komarac polaže jajašca. U Europi je zabilježen prvi put 1979. godine u Albaniji, piše zzjzdnz.hr

Po čemu je tigrasti komarac tako značajan?

Tigrasti komarac je  biološki  i zdravstveno vrlo značajna vrsta komaraca. Izuzetno je prilagodljiv novim uvjetima. Prema običnom komarcu je izrazito agresivan potiskujući ga s prostora u kojima se pojavi. Za razliku od običnog komarca koji je aktivan noću, tigrasti komarac je vrlo agresivna, dnevno aktivna vrsta, a napada tijekom cijelog dana.

Sa zdravstvenog stajališta je važan zbog sposobnosti prenošenja različitih arbovirusa poput uzročnika Chikungunya groznice, žute groznice, dengue, Zika virusne bolesti i drugih uzročnika bolesti.

Kolika je opasnost da se bolesti koje prenosi tigrasti komarac pojave i kod nas?

Stručnjaci zadnjih godina upozoravaju na klimatske promjene, koje su donijele visoke temperature i velike količine oborina, s tim u vezi i širenje komaraca, prenosnika bolesti, iz tropskih i suptropskih područja prema umjerenom pojasu, te opasnost širenja tropskih bolesti, koje ti komarci prenose. U Europi su već zabilježene autohtone epidemije Chikungunya groznice u Francuskoj i Italiji 2007. g. i 2010. g. te dengue u Francuskoj i kod nas na Pelješcu (obje 2010. g.), iz čega slijedi realna opasnost da se te bolesti udomaće u Europi, ukoliko se ne poduzmu preventivne mjere u punom opsegu.

Koje preventivne mjere treba poduzeti?

Komarac se u urbanim mjestima razmnožava na prostorima gdje je visok postotak vlage i gdje je bujna vegetacija (trava, korov, itd.), a razvija se u vodi, najčešće u predmetima koje čovjek ostavi ili odbaci (posude za cvijeće, bačve, kante, posude, kade, itd.).

Najvažnija preventivna mjera je smanjiti broj, a po mogućnosti ukloniti komarce iz okoliša. Dezinsekcija je mjera koju provode ovlaštene tvrtke, a znači uklanjanje komaraca insekticidima raznim metodama. Kada se suzbijaju razvojni oblici komaraca govorimo o larvicidnoj dezinsekciji, dok suzbijanje odraslih formi komaraca nazivamo adulticidna dezinsekcija. Moramo naglasiti da je larvicidna dezinsekcija puno uspiješnija i ciljana metoda u suzbijanju ovog molestanta, naravno ukoliko se planski i sustavno kvalitetno provodi. Osim dezinsekcije još je važnija mjera ukloniti uvjete za njihov razvoj tj. gdje god je moguće ukloniti sve rezervoare stajaće vode i vlažne površine.

Kako se zaštititi te pomoći smanjenju broja komaraca?

Komarac postaje aktivan kada temperatura zraka prijeđe 15ºC. Da bi smanjili broj komaraca u vašem vrtu, balkonu, okolini potrebno je:

  • očistite okoliš (balkon, vrt, dvorište, susjedstvo i sl.), uklonite sve predmete u kojima se zadržava voda
  • redovito kosite travu i režite zelenilo, kako bi se smanjila vlažna područja u kojima komarci također mogu polagati jaja
  • predmete s vodom redovito praznite (kod zalijevanja cvijeća, iz posuda za cvijeće ispraznite višak vode)
  • sanirajte neravnine na terenu oko vaše kuće u kojima se zadržava oborinska voda
  • zaštitite se od uboda koristeći repelente za odbijanje komaraca
  • ukoliko primjetite  veći broj komaraca na vašem području posavjetujte se s ovlaštenim izvodačem DDD (dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija) mjera
Kopirati
Drag cursor here to close