Samo zdravo

Vrijeme je za drijen - Znate li što je i zašto se kaže 'Zdrav k’o dren?'

Dren, drijenak, drenjul, drinjina… pročitajte najbitnije zašto je dobro konzumirati ovo iznimno zdravo voće
Lifestyle / Hrana | 14. 09. 2021. u 11:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sezona je drijena koji se polako ali sigurno vraća u svakodnevnu primjenu. To nas veseli jer je riječ o vrlo zdravim plodovima koje bi trebali konzumirati svi. No, prije svega, znate li što je drijen? Crveni drijen ili Cornus mas listopadni je grm ili ga možemo čak svrstati i pod nisko drvo. Najčešće raste do 8 metara visine, a na vrhu ga krasi zaobljena i gusta krošnja.

Drenjine su plod drijenka. Rane odnosno mlade drenjine svijetle su crvene boje i ne preporučuju se za jelo jer još nisu sazrele do kraja i nisu ukusne. Kada su zrele, tamnocrvene su boje i vrlo ukusne za jelo, prenosi portal Coolklub.
.
Duguljastog su oblika i vizualno jako privlačne. Proizvodi drenjine su najčešće suho voće, pekmez ili sok. Zanimljiva je činjenica da je drijen drvo koje može opstati odnosno doživjeti i do 200 godina!

Plod drenjina specifična je po tome što ima ljekovita svojstva. Ona odgovaraju ljudskom organizmu i daju mu potrebne vitamine, kiseline i sve ostalo što je potrebno kako bi tijelo moglo normalno i zdravo funkcionirati. Zbog otpornosti samog drva koje može doživjeti kasnu starost i fantastičnih zdravstvenih i ljekovitih svojstva ploda – poznata je uzrečica koju često čujemo: Zdrav k’o dren.

Nesazrele i zrele drenjine koriste se za ublažavanje raznih crijevnih odnosno probavnih problema kao što su proljev ili razne groznice uzrokovane problemima probavnog sustava. Ljekoviti sadržaj drenjine uključuje prirodni šećer, sluz, smolu, pektin, organske kiseline. Glikosalna kiselina je zadužena za obnovu i pomlađivanje kože i sadrži od 50-100 mg vitamina C.

Probajte!

 

Kopirati
Drag cursor here to close