Usudi se

Vrijeme je da i vi napravite Pavlovu tortu

Pavlova torta sjajan je recept, neovisno o godišnjem dobu.
Lifestyle / Hrana | 17. 05. 2022. u 16:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pavlova torta na svojem imenu može zahvaliti slavnoj ruskoj balerini Anni Pavlovoj. Ona je, kako priča kaže, 1926. bila na turneji u Australiji i Novom Zelandu te je tadašnji chef u hotelu Wellington kreirao nježnu, zaigranu i valovitu slasticu u njezinu čast, a inspiraciju je pronašao u haljinici za balerine, odnosno njenom donjem dijelu. Barem je to novozelandska strana priče.

Australska verzija, kako prenosi BBC Food, jest da je Pavlovu stvorio kuhar Herbert "Bert" Sachse u hotelu Perpla's Esplanade 1935. godine, a imenovao ju je upravitelj kuće Harry Nairn, koji je primijetio da je "lagana poput Pavlove".

Ono što je bitno jest da je napravljena od beze kora te ima oštru vanjštinu, ali nježnu i meku unutrašnjost i obično je nadjevena voćem i šlagom.

Recept za klasičnu Pavlovu:

6 velikih bjelanjaka

350 g šećera

1 žličica octa od bijelog vina

1 žličica kukuruznog brašna

Za punjenje:

600 ml vrhnja za šlag

50 g šećera

200 g jagoda

300 g malina

200 g borovnica

50 g sjemenki nara,

po izboru nekoliko listova mente, za ukrašavanje 

Postupak:

Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva. Na pleh položi komad papira za pečenje i na njemu nacrtaj krug od 30 cm. Stavi bjelanjke u posudu i zamuti ih dok ne postanu čvrsti.

Postepeno, još uvijek miješajući na maksimalnoj brzini, dodaj šećer dok smjesa ne postane čvrsta i sjajna i ne stvori krute vrhove. 

Ocat i kukuruzno brašno pomiješaj u šalici i miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Zatim ju umiješaj u smjesu od bjelanjaka. Rasporedi smjesu  na papir za pečenje unutar nacrtanog kruga. Ne moraš se pretjerano ni truditi urediti ju, jer čar Pavlove i jest u tome da izgleda zaigrano i valovito.

Gurni beze u sredinu pećnice, smanji temperaturu na 140 stupnjeva i peci sat vremena ili sat i pol. Pavlova će biti blijedo kremaste boje, ali ne bijela.

Isključi pećnicu i ostavi Pavlovu u pećnici da se ohladi. U međuvremenu napravi nadjev. Umuti vrhnje za šlag i u njega dodaj po želji pastu od vanilije ili ekstrakt vanilije ako želiš dodatni okus.

Uz pomoć žlice ju nanesi na gotov podlogu Pavlove, a na vrh zatim rasporedi jagode, maline i borovnice. Ukrasi sa sjemenkama nara i listićima mente, po izboru.

Kopirati
Drag cursor here to close