Je li ovo ključ vaše vitke figure?

UN dijeta - jelovnik po danima i pravila za postizanje cilja

UN dijeta ili kako je još zovu, tromjesečna dijeta, je sve popularniji način prehrane u kojem je dozvoljeno jesti sve namirnice ali na unaprijed planiran način kako biste postigli rezultate.
Lifestyle / Hrana | 20. 06. 2023. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naime, ako ste odlučili gubiti kilograme iz pomoć ove dijete, trebate imati čvrstu volju i disciplinu jer u suprotnom, nećete vidjeti nikakve rezultate. 

Nakon 3 mjeseca ove dijete potrebno je napraviti pauzu pa krenuti s novim krugom ako želite izgubiti još kilograma. Razlog njezine popularnosti je činjenica da je jedna od najzdravijih dijeta za zdravlje ljudi, kao što i njezino ime kaže - UN dijeta, što u prijevodu znači ne-dijeta, ili un-diet. 

Tijekom čitavog procesa unose se raznovrsne namirnice tako da je mogu probati i najveći gurmani kojima je teško odreći se njihove omiljene hrane. 

Dijeta se dijeli na 4 dana i to na sljedeći način:

  • Proteinski dan
  • Škrobni dan
  • Ugljikohidratni dan
  • Voćni dan 

U nastavku Vam donosimo jelovnik po danima UN dijete kako biste znali na koji način je provesti za uspješno postizanje rezultata.

1. Prvi dan - Proteinski dan 

 - UN dijeta - jelovnik po danima i pravila za postizanje ciljaOno što je bitno naglasiti je da se svih 90 dana UN dijete za doručak jede samo voće. Ne smijete ga miješati nego trebate jesti po dvije voćke iste vrste osim voćnog dana kada jedete više vrsta voća. Također, ako ste se odlučili za bananu, jedete jednu a ne dvije jer je jedna banana količinski dovoljna. Ako se odlučite za suho voće, količina koju možete pojesti je onoliko koliko vam stane u šaku.  

Za ručak se uvijek jede juha bez rezanaca a ako je ne volite možete je zamijeniti nekim mliječnim proizvodima poput jogurta ili mlijeka. 

Glavno jelo neka Vam bude meso poput puretine, piletine ili teletina. Ako ne volite meso, možete ga zamijeniti drugim izvorom proteina kao što su jaja ili sir. Nikada ne smijete miješati razne vrste proteina, nego se samo bazirati na jedan izvor. Uz ručak možete konzumirati jednu krišku integralnog kruha. 

Za večeru jedete isto kao i za ručak, samo bez kruha i juhe. Ako ste taj dan jeli meso za ručak, jedite ga i za večeru. Isto vrijedi i za ostale izvore proteina.  

2. Drugi dan - Škrobni dan

 - UN dijeta - jelovnik po danima i pravila za postizanje cilja Kao što smo već rekli, za doručak se jede voće. Pazite da svaki dan uzimate drugu vrstu voća kao bi tijelo dobilo raznovrsnu prehranu i izvore vitamina i minerala.  

Za ručak trebate konzumirati namirnice bogate škrobom, poput raznih vrsta mahunarki, krumpira te žitarica. Pazite da hranu kuhate ili je grilajte. Iako je ovaj obrok bezmesni, s mnoštvom ovih namirnica možete napraviti odlična jela koja će Vas zasititi.

U hranu možete dodati sol ili vegetu u normalnim količinama tako da se ne brinite da će biti bezukusna. Kao i za jučer, uz ovaj obrok je dozvoljeno pojesti jednu krišku kruha. 

Za večeru se ne trebate previše spremati jer možete jesti ostatke od ručka, samo ovaj put bez kruha. Kuhanje za dva obroka će Vam uštedjeti vrijeme tako da se ne brinite da ćete čitav proces pridržavanja dijete provesti u kuhinji. 

3. Treći dan - Ugljikohidratni dan 

 - UN dijeta - jelovnik po danima i pravila za postizanje cilja Ako Vam je već dosadilo jesti voće za doručak, izdržite još malo. I samo mali podsjetnik, jedite dvije voćke iste vrste, različitog od onoga koje ste jeli prethodni dan. 

Obožavatelji tjestenine će danas biti sretni jer je ovo njihov dan. Za ručak možete jesti tjesteninu na razne načine koji će Vas bez sumnje zasititi. Također, jedna od ideja za ručak su vegetarijanske lazanje ili vegetarijanska pica.  

Za večeru Vam spremamo pravu poslasticu - jedete slatko! Idealno bi bilo pojesti 2-3 kolača ili tanja komada torte ili 2-3 kugle sladoleda. Kada namirite svoje potrebe za slatkim imate još jednu slatku  obvezu - pojesti 1 rebro čokolade za kuhanje. 

4. Četvrti dan - Voćni dan 

Za razliku od prethodnih dana kada ste smjeli konzumirati samo voće iste vrste za doručak, tijekom voćnog dana smijete miješati dvije vrste voća.  

Za ručak jedete opet voće no budući da Vas ono neće dugo držati sitima, imat ćete malo više obroka. Ako pak osjetite da ne možete izdržati na ovakvom planu prehrane, u Vaš jelovnik možete uključiti povrće. Pazite da bude kuhano ili grilano i što je najvažnije raznovrsno.  

Za večeru nastavljate s voćem, a ako Vam je od ručka ostalo povrća, i njega možete uključiti u obrok. U voćnom danu je poželjno jesti što više vrsta voća tako da, ako ste pobornik istog, dajte si oduška!

Vodeni dan  

Nakon voćnog dana svaki 29. dan je vodeni dan. Cijeli dan pijete vodu, uz dodatke kao što su nezaslađeni kava i čaj. Možete piti samo male količine prirodnih sokova da Vas osvježe jer je nekim ljudima jako teško izdržati dan samo na vodi.  

Ako se pitate koja je svrha ovog dana, rado ćemo vam odgovoriti. Naime, nakon skoro mjesec dana ovog režima prehrane, taj 29. dan je dan kada Vaš organizam treba napraviti čišćenje odnosno regeneraciju te oslobađanje od svih nakupljenih toksina.  

Bitno je naglasiti da je kroz cijeli proces UN dijete potrebno konzumirati 2 litra vode a u vodenom danu te količine trebaju biti još veće.  

Nakon vodenog dana uvijek slijedi proteinski dan.  

Ostala bitna pravila 

  • Za kuhanje i salate koristite maslinovo ulje jer je najzdravije
  • Nemojte jesti nakon 20.00 h 
  • Pijte 2 l vode dnevno a u vodenom danu i više
  • Ne preskačite raspored dana jer nećete postići dobre rezultate
  • Dominacija jedne namirnice za svaki dan ima itekako smisla pa se potrudite da poštujete ovo pravilo
  • U proteinskom danu jedite svježu salata jer pomaže razgraditi tešku hranu koju unosite
  • Osim svježeg voća ne zaboravite unos i suhog te bobičastog voća
  • Ne preskačite vodeni dan
  • Ne konzumirajte alkoholna pića
  • Preporučeno je baviti se nekom tjelesnom aktivnošću tijekom i nakon dijete
  • UN dijeta se ne smije produživati nakon 90 dana, možete napraviti pauzu od 3 mjeseca pa onda opet početi s ovim načinom prehrane ako niste zadovoljni gubitkom kilograma 

Cilj UN dijete je da pokrenete i ubrzate svoj metabolizam i usvojite zdrave životne navike. Iako ovo nije brza dijeta, prije nego se odlučite za ovu vrstu dijete, svakako Vam predlažemo da potražite savjet Vašeg liječnika. Tek kad Vam on da zeleno svjetlo, moći ćete se bez briga upustiti u ovaj način ishrane. 

Rezultati UN dijete

U današnje vrijeme sve želimo brzo i lako a to najčešće nije najbolji način. Zdravlje ne smijemo uzimati zdravo za gotovo niti na sebi testirati stvari koje nam mogu naštetiti.  

Ako ste mislili da ovom dijetom možete za kratko vrijeme skinuti kilograme koje ste nakupljali dugi niz godina, varate se. Rezultati nakon mjesec dana UN dijete u nekim slučajevima nisu ono što su ljudi očekivali no treba imati na umu da svi imamo različite vrste metabolizma i netko će mršavjeti više a netko manje.  

Bitno je biti ustrajan i pridržavati se pravila u cijelom procesu i nakon završetka dijete nastaviti sa zdravom prehranom i tjelesnom aktivnošću. Jednom kada nam prave stvari postane načinom života, rezultati zasigurno neće izostati. 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close