Savjeti

Opasnosti brzih dijeta

Manjak nutrijenata u dijeti također može dovesti do negativnih promjena na koži, kosi i noktima, organizam postaje umoran, nema energije, javlja se nervoza…
Lifestyle / Hrana | 28. 03. 2022. u 13:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vremena se mijenjaju, a s njima i trendovi, međutim opsjednutost ljepotom i figurom je sveprisutna. O tome svjedoči i vječna izjava poznate dizajnerice Coco Chanel koja kaže: „Žena nikad ne može biti dovoljno mršava i dovoljno bogata.“ O bogatstvu ne treba diskutirati, no pitanje mršavosti i „procedure“ koja do iste dovodi, često može biti problematična, ali i opasna. Riječ je, dakako, o dijetama za mršavljenje, posebno brzim, tzv. express dijetama, kojima su žene, ali i muškarci, vrlo skloni, piše za portal She.hr Margita Zlatić, mag.nutr.

S prvim zrakama sunca i malo višim temperaturama, kreće maštanje o plaži i izgledu u kupaćem kostimu. I tu se pali alarm u glavi, jer se dolazi do otkrića o nakupljenim kilogramima. To je najčešći scenarij. Jednako popularan je i onaj kada se bliži neka važna prigoda, a haljina ili sako se jednostavno ne mogu zakopčati.

Upravo u tim trenutcima kreće potraga za najbržom i najučinkovitijom dijetom za mršavljenje, jer nema puno vremena, a izbora upravo takvih „čudotvornih“ dijeta ima pregršt. I sve su u suštini iste – mali energetski unos (često ispod 1000 kcal), vrlo stroga ograničenja količina i vremena unosa hrane, izbacivanje cijelih skupina namirnica (većinom barem dvije skupine), i velika obećanja o detoksikaciji (koja je, realno, samo marketinški trik), te gubitku preko od 7 kg u samo nekoliko dana, do 15-20 kg u samo mjesec dana i slično.

Pitate se što je u tome loše? Ukratko, sve. Naime, okrutna je istina da se kilogrami nisu nakupili preko noći i ne potječu iz zraka, pa se ne mogu samo tako „čarobno“ brzo skinuti. Štoviše, provođenje brzih ili ekstremnih dijeta, posebice ako je učestalo ili se provodi kroz dulji vremenski period, ne samo da nije preporučljivo, nego nije ni zdravo.

U prvom redu, ono što se dogodi je da organizam izgubi tekućinu, odnosno dehidrira, tako da je gubitak na vagi zapravo prividan, jer se gubi tekućina koja je važna za sve metaboličke procese u tijelu. Nastavno na to, metabolizam se usporava. Iako se ljudi u početku zavaravaju jer dobiju dijareju pa misle kako je to brz metabolizam, nakon nekog vremena dođe do zatvora, te se cjelokupna probava poremeti, a metabolizam se također uspori.

Nadalje, kao rezultat loše probave dolazi i do pada imuniteta jer u crijevima žive dobre bakterije koje doprinose zdravlju organizma i obrambenog sustava, pa ako crijeva ne funkcioniraju kako bi trebala, ni obrana organizma nije na optimalnoj razini. Također, izbacivanje cijelih skupina namirnica iz prehrane može dovesti do ozbiljnog deficita nekih od makro ili mikronutrijenata.

Činjenica je kako se kilogrami gube, i to vrlo često čujem kao argument kojim mi netko opravdava zašto je na nekoj dijeti, međutim treba uzeti u obzir da je ono što se troši zapravo mišić, tako da mišićna masa postaje manja, a ne masna masa koju bi trebalo izgubiti. Osim toga, kad se nakon toga prestane s dijetom i kad se vrate stare navike, jo-jo efekt je garantiran.

Manjak nutrijenata u dijeti također može dovesti do negativnih promjena na koži, kosi i noktima, organizam postaje umoran, nema energije, javlja se nervoza uslijed gladovanja i odricanja, a sve to onda dovodi do negativnih osjećaja, loše vibracije i konačno, lošijeg psihofizičkog stanja, zbog čega se niti jedna brza dijeta ne bi smjela provoditi duže od 3 tjedna.

Pitate se koja je dijeta onda najbolja? Ni jedna, jer su zapravo sve iste. Ono što je najbolje je promijeniti stil života i prehrane, savjetovati se s nutricionistom i, ako zaista ima nakupljenih kilograma, skinuti iste na zdrav i pravilan način. Ništa ekstremno nije dobro. Ni ekstremni uvjeti, ni zahvati, ni režimi… Nemojte onda ekstremno mučiti vlastito tijelo!

 

Kopirati
Drag cursor here to close