Cincar II

U Livnu otvorena poljoprivredna zadruga važna za male proizvođače sira

Renoviranje i opremanje objekta podržala je Češka razvojna agencija u iznosu od 860.000 maraka.
Lifestyle / Hrana | 30. 09. 2021. u 19:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečano otvaranje poljoprivredne zadruge 'Cincar II' upriličeno je u četvrtak u Livnu, a radi se o vrlo značajnom projektu za male proizvođače izvornog livanjskog sira čija tehnologija datira još od 19. stoljeća.

Projekt pod nazivom 'Održiva proizvodnja tradicionalnog livanjskog sira' implementiran od strane Češke razvojne agencije imao je za cilj unaprijeđenije kapaciteta proizvodnje izvornog livanjskog sira u mini siranama na farmama kao i plasiranja proizvoda kroz poljoprivrednu zadrugu na tržište. 

''Otvaranjem ove zadruge za daljnje poslovanje, kao i skladišta za zrenje sira te pripremom za daljnji plasman proizvoda, ostvarujemo zadane ciljeve. Nadam se da će ovo biti poticaj novim mlađim naraštajima da se svojim radom uključe u razvoj ove grane poljoprivredne proizvodnje na području Livna'', kazao je livanjski gradonačelnik Darko Čondrić.

Da je ovaj projekt usmjeren izravno prema proizvođačima u svom je obraćanju istaknuo konzul Češke Republike u BiH Šćepan Santruček, podsjetivši kako je češka agencija nabavila i opremu za mikrobiološke analize Zavodu za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije koji je također otvoren prije nekoliko godina kroz ovaj projekt.

Uz to, održala je i niz obuka za osoblje koje je sada osposobljeno da može odgovoriti svim zahtjevima privatnog sektora i službenih kontrola kad je u pitanju mikrobiološka ispravnost i sirovine i gotovog proizvoda.

Jozo Baković, predsjednik Udruge proizvođača autohtonog livanjskog sira Cincar i direktor novootvorene poljoprivredne zadruge govorio je o aktivnostima i poteškoćama s kojima se susretao u realizaciji projekta te istaknuo zadovoljstvo njegovom uspješnom realizacijom.

U objektu zadruge je predviđeno zrenje sira, pakovanje, skladištenje i prodaja. Pored ovih aktivnosti, projekt je imao fokus i na implementaciji higijenskih standarda, kao i na zaštiti izvornosti ovog sira koja je dobivena 2020. te niz drugih aktivnosti.

Renoviranje i opremanje objekta podržala je Češka razvojna agencija u iznosu od 860.000 maraka.

Objekt je Grad Livno ustupio Zadruzi na korištenje bez nadoknade, a također su osigurali sve suglasnosti neophodne za implementaciju ove aktivnosti.

Podršku ovoj inicijativi dali su i Grad Livno, Hercegbosanska županija te UNDP BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close