Napravite sami

Super recept za džem od mandarina

Pri pravljenju džema od mandarina budite oprezni, nisu sve sorte mandarina pogodne za pravljenje džema.
Lifestyle / Hrana | 11. 11. 2022. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Napraviti dobar i sladak džem od mandarina nije lagan zadatak jer mandarina kao i svi ostali citrusi sadrži određeni omjer kiselina i fruktoznih šečera.

Recept za odličan namaz kojim ćete oduševiti vaše ukućane pronašli smo na stranici Neretvansko zlato.

Kada bi trebali praviti džem od mandarina ?

  • Nisu sve sorte mandarina pogodne za pravljenje džema. Rane sorte mandarina imaju puno više kiselina nego srednje i kasne sorte. Stoga ako želimo praviti džem od mandarina moramo odabrati one sorte koje dozrijevaju kasnije. Ukoliko želimo da džem bude sladak bez gorčine trebali bi pričekati sve do početka mjeseca studenog prije nego se odlučimo za pravljenje džema.
  • Srednje te kasne sorte koje dozrijevaju od početka mjeseca studenog pa sve do polovice siječnja sadrže puno više fruktoznih šećera te suhe tvari od ranih sorti što ih čini pogodnijima za pravljenje džema.

    To su mandarine sorte Kawano wase, Unshiu, Saigon i Kuno koje dozrijevaju početkom studenog i najprikladnije da od njih pravimo džem.
  • Kada birate mandarine za pravljenje džema obratite pozornost na boju ploda, jer nam je ona orijentir da li su mandarine dovoljno zrele da bi od njih nastao dobar džem. Mandarine moraju biti u potpunosti narančaste a plod srednje veličine. Mandarine za pravljenje džema uvijek kupujte od provjerenih proizvođača, izbjegavajte mandarine iz tržnih centara i one koje izgledaju sasušeno ili mandarine koje imaju voska na sebi.
  • Ako želite manje gorčine, dajte si truda pa odstranite što više bijelih celuloznih niti. Mandarine ne sadrže puno celuloznih niti kao limuni i naranče ali za pravljenje džema nužno je da ih što više odstranimo kako jer te bijele niti sa mandarina daju određenu gorkost džemu i sprečavaju želiranje džema prilikom kuhanja.

DŽEM OD MANDARINA

SASTOJCI:

  • 5kg mandarine očiščenih od kore
  • 2kg šećera
  • 2 vrečice džemfixa 

RECEPT:

Mandarine ogulite, uklonite što je više moguće bijelih celuloznih niti jer one daju gorčinu i smetaju procesu želiranja. U lonac u kojem ćete kuhati marmeladu stavite očišćene mandarine i dodajte šečera. Mandarine lagano zgnječite i ostavite da šečer na njima odleži neka 3-4 sata.

Smjesu mandarina i šečera kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne prokuha, tada smanjite i nastavite kuhati još nekih 45 minuta te štapnim mikserom usitnite mandarine dok ne dobijete jednoličnu masu. U ovoj fazi kuhanja, ako ste dobro usitnili mandarine naš džem izgleda kao neka gušća juha.

Prilikom kuhanja džema obratite pažnju na boju, ako je boja pretamna vjerojatno ste kuhali na prevelikom izvoru topline što bi za poslijedicu moglo imati da džem ostane gorak. Na žlici ohladite malo džema i provjerite da li je džem dovoljno sladak, ukoliko nije nadodajte još nešto šećera i kuhajte dodatnih 10 minuta prije nego što ćete staviti džemfix. Ako je boja džema svijeta preskočite ovaj postupak te odmah u smjesu nadodajte džemfix i kuhajte još desetak minuta.

Kad je džem gotov premjestite ga u teglice koje ste prije toga zagrijali u pećnici na 100C 20min. Zatvorite čvrsto poklopac da zrak ne ulazi, okrenite teglicu na poklopac i pustite da se ohladi. Ovako pripremljen i skuhan džem možete čuvati u smočnici do 24 mjeseca i džem se neće pokvariti.

Kopirati
Drag cursor here to close