Žustra konkurencija

Tomislavgrad: Stručni žiri izabrao najbolje kobasice

Lifestyle / Hrana | 11. 02. 2024. u 12:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Mario Lončar / Duvanjska kobasicijada

Peta međunarodna smotra i izbor najkvalitetnije kobasice i salame za 2024. godinu održana je u subotu u Eko selu "Grabovica" kraj Tomislavgrada, u organizaciji Udruge "Duvanjski kobasičari".

170 uzoraka 

Stručni ocjenjivački tim predstavljalo je jedanaest sudaca istančanog okusa iz BiH, Hrvatske i Slovenije koji su proteklih dana ocijenili 170 uzoraka pristiglih iz BiH, Hrvatske, Srbije, Mađarske, Bugarske i Slovenije.

Kako su za Fenu kazali članovi ocjenjivačke komisije, ove su godine prvi put sve uzorke fotografirali te tridesetak najboljih ponovno kušali, sve kako bi pravično izabrali pobjednika.

Prilikom ocjenjivanja, po riječima sudaca, gleda se vizualni kontakt, kobasica mora biti glatka i ravnomjerna osušena, drugi kontakt je prerez da se vidi kako je raspoređena masnoća i meso unutar kobasice i treći najvažniji, je okus gdje se gleda njena isušenost, kao i koliko soli i ljutine ima unutar kobasice.

Ocjenjivanje je vršeno u više kategorija tako da je zlatnu medalju iz "Domaće duvanjske kobasice u prirodnom ovitku" osvojio Josip Madunić – Fiko iz Kola, općina Tomislavgrad, a u kategoriji "Domaća duvanjska kobasica u umjetnom ovitku" prvo mjesto je zauzela Iva Knežević iz Borčana pored Tomislavgrada.

Kategorije

U kategoriji "Salama" prvi je bio Milan Janežić iz Škocjana (Slovenija), a u kategoriji "Ostale kobasice i salame" gdje spadaju divljač, kulen i kulenova seka prvo mjesto je osvojio Vjeko Pavković iz Rakitna, općina Posušje.

U kategoriji "Istarske kobasice i salame" najbolji je bio OPG Jelinić iz Svetog Petra u Šumi (RH).

Ove godine pristupilo se i probnom ocjenjivanju Baranjske kobasice koju je poslalo Obiteljsko poljoprivredno gazdinstvo Slobodana Stankovića iz Belog Manastira.

Udruga "Duvanjski kobasičari" Tomislavgrad osnovana je s ciljem promicanja, razvitka, unaprjeđenja i njegovanja tradicijskih gastronomskih običaja duvanjskog kraja.

"Cilj nam je za nekoliko godina imati brend koji će se zvati Duvanjska kobasica", kazao je predsjednik udruge Duvanjski kobasičari Marko Jurčević.

U završnom dijelu manifestacije podijeljene su plakete i zahvale najboljima u svim kategorijama.

Pokrovitelj Međunarodne smotre i izbora najkvalitetnije kobasice i salame je Općina Tomislavgrad.

Foto: Mario Lončar / Duvanjska kobasicijada
Kopirati
Drag cursor here to close