Semle

Probajte ovu švedsku slasticu s kremom od vanilije

Prema staroj tradiciji, jede se s vrućim mlijekom, a peciva su ukusna i sutradan ako se čuvaju u dobro zatvorenoj posudi.
Lifestyle / Hrana | 16. 11. 2023. u 11:08

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da biste kušali tradicionalnu švedsku poslasticu, ne morate otputovati. Semla se lako priprema kod kuće. To se dizano pecivo najčešće puni smjesom od usitnjenih badema i tučenim vrhnjem, ali Šveđani ga vole i u kombinaciji s čokoladom, bobičastim voćem – i obavezno kardamomom, začinom koji im daje prepoznatljivu aromu. Semla je dio rituala koji se naziva fika.

Okusom podsjećaju na buhtle, ali semla ima jedinstvenu strukturu i okus. Prema staroj tradiciji, jede se s vrućim mlijekom, a peciva su ukusna i sutradan ako se čuvaju u dobro zatvorenoj posudi. Iako se u njima uživa cijele godine, najpopularnije su na Semmeldagen - dan tih "švedskih bucki", odnosno Pokladni utorak, piše Punkufer.

Sastojci za semle:

25 g svježeg kvasca
125 ml mlijeka
1 žličica usitnjenih sjemenki kardamoma
325 g prosijanog glatkog brašna
1 jaje
50 g šećera
1/2 žlice praška za pecivo
1/2 žličice soli
100 g maslaca
Za premazivanje:
1 jaje
1 žlica vode

Nadjev:

100 g mljevenih badema (blanširanih i tostiranih)
100 šećera
3 žlice vode
1/2 žličice sjemenki kardamoma
1 žličica ekstrakta vanilije
Krema od vanilije

200 m vrhnja za šlag
1 žlica šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

Tijesto možete mijesiti u mikseru s nastavkom za tijesta (kukom ili spiralama) ili ručno. Izmrvite kvasac i pomiješajte s malo toplog mlijeka. Usitnite sjemenke kardamoma pa dodajte kvascu.

Prosijte brašno, tučena jaja, šećer, prašak za pecivo i sol u posudu za miješanje s kukom. Dodajte kvasac i miješajte na srednjoj brzini oko 5 minuta ili dok se ne oblikuje kugla tijesta.
Narežite maslac na listiće i dodajte komadić po komadić miksajući oko 10-15 minuta. Kad se tijesto prestane lijepiti za stjenke posude, postane meko i elastično isključite mikser. Ostavite tijesto u posudi da stoji oko 10 minuta.

Podijelite tijesto na 9 komada (oko 70 do 80 grama svaki) pa oblikujte loptice. Stavite ih u lim za pečenje prekriven papirom za pečenjem s dovoljno mjesta između. Pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže oko sat i pol.

Zagrijte pećnicu na 220°C . Loptice premažite jajetom istučenim s žličicom vode pa pecite 10 minuta. Ostavite da se hlade na rešetci.

U međuvremenu napravite nadjev. Usitnite mljevene bademe i šećer u blenderu i dodajte sasvim onoliko vode da dobijete gustu pastu. Sjemenke kardamoma usitnite u fini prah pa ih dodajte smjesi od badema zajedno s ekstraktom vanilije.

Ohlađena peciva prerežite malim nožem. Gornji dio izrežite na trokute a donji dio izdubite žlicom. Pasti od badema dodajte mrvice od peciva i malo vrućeg vrhnja za šlag da dobijete mekšu pastu, promiješajte je i rasporedite je u peciva. Nadjev treba biti kremast i gust, kao za primjerice makovnjaču.

Za kremu od vanilije izmiksajte vrhnje sa šećerom u prahu i ekstraktom vanilije pa slastičarskom vrećicom nadjenite peciva.

Na vrh kreme stavite poklopce i pospite šećerom u prahu.

Kopirati
Drag cursor here to close