Slavni Bakalar

Ovaj riblji klasik najčešće pripremamo za Badnjak, na bijelo s krumpirom

Lifestyle / Hrana | 23. 12. 2022. u 10:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mirisan i intenzivnog okusa, bakalar je omiljeno jelo istinskih gurmana. Ovaj riblji klasik veoma je ukusan i najčešće se priprema za Badnjak, na bijelo s krumpirom.

Sastojci:

1 kg namočenog bakalara

1 kg krumpira

4 veća češnja češnjaka

oko 2 dl maslinovog ulja

puna šaka peršina

Sol,

papar

Priprema:

Ovaj bakalar je već namakan, što je odlično jer ne morate gubiti vrijeme na namakanje. Ako ipak imate suhi bakalar, namačite ga u hladnoj vodi 3 dana uz redovito mijenjanje vode 1-2 puta dnevno.

Stavite bakalar u lonac hladne vode da se kuha negdje 30 min. Kad je kuhan, očistite ga tako da mu odstranite kosti i kožu. (ostat će vam oko 600 g kuhanog bakalara) Vodu od kuhanja procijedite i sačuvajte.

Jedan dio vode koristit ćete za kuhanje krumpira, a ostatak za podlijevanje bakalara. Ogulite krumpir pa ga narežite na šnite debljine jednog centimetra. Stavite krumpir u lonac i kuhajte ga da omekša.

Pazite da se ne prekuha.

Za to vrijeme usitnite češnjak i peršin. Stavite 3/4 peršina i češnjaka u lonac u koji ste stavili dl maslinovog ulja.

Dodajte bakalar, posolite. Dodajte žlicu vode od koje je bakalar pa poklopite.  Nekoliko puta snažno protresite lonac (gore-dole) kako bi dobili bijeli šug i kako bi bakalar omekšao ako je potrebno.

Kad je krumpir kuhan, prebacite ga u lonac s bakalarom i dolijte vode od kuhanja bakalara toliko koliko rijetko želite da vam bude jelo. 

Dodajte ostatak peršina i češnjaka i još maslinovog ulja. Neka se kuha na pari još 30 minuta. U veći lonac ulijte malo vode pa u njega stavite lonac s bakalarom tako da dno ne dodiruje vodu.

Kuhajte poklopljeno. Kada je gotovo, dodajte još papra i maslinovog ulja po želji.

Kopirati
Drag cursor here to close