Nutricionistica ima odgovor

Koje namirnice treba izbjegavati ako želite zdravu jetru?

Bez pravilnog rada jetre, toksini će se nakupljati u tijelu i biti štetni za naše zdravlje.
Lifestyle / Hrana | 20. 12. 2022. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavne namirnice koje treba izbjegavati za zdravlje jetre su rafinirani šećeri, alkohol, prerađena hrana, namirnice bogate trans mastima i crveno meso zbog visokog udjela zasićenih masti kao i punomasne mliječne proizvode poput vrhnja, maslaca i tvrdih sireva.

Šećeri mogu pridonijeti masnim naslagama i upali uzrokujući porast glukoze u krvi i nagli skok inzulina. Alkohol može oštetiti jetru povećavajući nakupljanje masnih kiselina i iscrpljujući jetru od vitamina i minerala, piše Ordinacija.hr.

Trans masti nalazimo u brzoj hrani, prerađenoj i unaprijed zapakiranoj gotovoj hrani (tj. gotovim pecivima, čipsu, žitaricama, granoli i proteinskim pločicama) i margarinu. Jetra ne može sigurno tolerirati bilo koju količinu trans masti, što uzrokuje povećanje šećera u krvi i masnih naslaga na jetri.

S vremenom redoviti unos trans masti uzrokuje previše masnoća u jetrenim stanicama, što može dovesti do bolesti jetre, ali i do drugih zdravstvenih tegoba poput dijabetesa, bolesti srca...

Alkohol kada konzumiramo, jetra svoju energiju preusmjerava na pretvaranje alkohola u manje otrovnu tvar, što znači da jetra neadekvatno obavlja svoje ostale funkcije. Prevelika konzumacija alkohola dovodi do preopterećenja i oštećenja jetre koja vode u bolesti. Umjereno konzumiranje alkohola ključno je za zaštitu jetre. Ženama se preporučuje da popiju najviše 1 piće dnevno ili 5 pića tjedno, a muškarcima do 2 pića dnevno ili 8 do 10 pića tjedno. Preporučuje se da, ako se već konzumira alkohol u umjerenoj količini, da se konzumira uz obrok.

Šećer, ako se konzumira u prevelikoj količini, može naštetiti vašoj jetri. Previše rafiniranog šećera i raznih sirupa s visokim udjelom fruktoze uzrokuju nakupljanje masnoća koje može dovesti do bolesti jetre. Neka istraživanja pokazuju da šećer može biti štetan za jetru kao i alkohol, čak i ako nemate višak kilograma. To je još jedan razlog više da ograničite hranu s dodanim šećerima, poput gaziranih sokova, peciva i slatkiša.

Bez pravilnog rada jetre, toksini će se nakupljati u tijelu i biti štetni za naše zdravlje. Izbjegnite bolesti jetre vodeći računa o kvalitetnoj prehrani, hidraciji i redovitoj tjelesnoj aktivnosti. Uvrstite u svoju prehranu što više namirnica koje blagotvorno djeluje na zdravlje vaše jetre, a ograničite one koje djeluju štetno ako se konzumiraju u prekomjernoj količini.

Kopirati
Drag cursor here to close