Studija

Junk food ubrzava starenje

Telomere ne nose genetičke informacije, ali su ključne u procesu očuvanja stabilnosti kromosoma i naše DNK, o čijem funkcioniranju ovise sve stanice u tijelu.
Lifestyle / Hrana | 07. 09. 2020. u 13:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osobe koje konzumiraju puno industrijski prerađene brze hrane vjerojatnije će imati promjene na kromosomima povezanim sa starenjem od onih koji se hrane zdravije, rezultati su nove španjolske studije, piše Hina.

Tri ili četiri porcije takozvane "visokoprerađene hrane" dnevno udvostručuju izglede da će njihove telomere biti kraće u odnosu na one u osoba koji je konzumiraju rjeđe, objavili su španjolski znanstvenici na virtualnoj međunarodnoj konferenciji o gojaznosti.

Telomere su svojevrsne zaštitne kapice na krajevima kromosoma, koje se sa svakom staničnom diobom skraćuju i zato se smatraju pokazateljem starenja. Pravilo glasi: što su telomere kraće, to je živo biće starije. Skraćenje duljine telomera znak je biološke starosti.

Kratke telomere markeri su biološkog starenja na staničnoj razini, a ova studija ukazuje na to da je loša prehrana značajan faktor kada je posrijedi brže starenje stanica.

Svaka ljudska stanica ima 23 para kromosoma koji sadrže naš genetski kod.

Telomere ne nose genetičke informacije, ali su ključne u procesu očuvanja stabilnosti kromosoma i naše DNK, o čijem funkcioniranju ovise sve stanice u tijelu.

Što smo stariji to se naše telomere prirodno skraćuju jer se kod svake podjele stanice dio njih izgubi.

Znanstveni tim koji su vodile profesorice Mariom Bes-Rastrollo i Amelia Marti sa Sveučilišta u Navarri željeli su istražiti poveznicu između redovne konzumacije visokoprerađene 'junk' hrane i skraćenja telomera.

Posrijedi je hrana s industrijski proizvedenim sastojcima sastavljenim od mješavine ulja, masti, šećera, škroba i proteina koji sadrže malo ili nimalo prirodnih namirnica.

Često uključuju umjetne zaslađivače, bojila, konzervanse i druge aditive koji produljuju rok trajanja hrane.

No navedeba svojstva ne znače da je takva hrana nutritivno siromašna u usporedbi s manje prerađenim varijantama.

Ranija istraživanja pokazala su snažnu korelaciju između visokoprerađene hrane i visokog tlaka, gojaznosti, depresije, dijabetesa tipa 2 i nekih vrsta raka.

Za potrebe studije španjolski su znanstvenici proučili zdravstvene podatke oko 900 osoba starijih od 55 godina, među kojima su trećinu činile žene prosječne životne dobi manje od 68 godina.

Prema prehrambenim navikama sudionici studije podijeljeni su u četiri skupine: prva skupina je konzumirala manje od dvije visokoprerađene namirnice dnevno, a četvrta više od tri.

Pokazalo se da je u četvrtoj skupini bilo znatno više zabilježenih slučajeva kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, a njezini sudionici konzumirali su više masti, soli i kolesterola, a manje povrća i voća.

U usporedbi sa skupinom koja je konzumirala najmanje visokoprerađenih namirnica, u ostale tri uočena je povećana vjerojatnost za skraćenje telomera od 29, 40 i 82 posto.

Španjolski su znanstvenici uspjeli dokazati da ljudi koji često konzumiraju industrijski prerađenu hranu biološki značajno brže stare.

No istodobno su naglasili da to nije izravna uzročno posljedična veza te smatraju da je potrebno provesti dodatna istraživanja kako bi se nedvosmisleno povezao proces skraćenja telomera s načinom prehrane.

Rezultati studije objavljeni su u stručnome časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Kopirati
Drag cursor here to close