Superhrana

Jagode su odlične za vaše zdravlje, evo i zašto

Jagode su jedna od namirnica koje spadaju u grupu “superhrana”
Lifestyle / Hrana | 03. 06. 2019. u 17:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim što ih krasi primamljiv izgled i sladak okus, jagode su veoma zdrave i donose brojne zdravstvene prednosti. Koje su to, saznajte u nastavku

Poboljšavaju pamćenje

U jagodama se nalazi antocijanin koji je odgovoran za poboljšavanje kratkoroćnog pamćenja. Istraživanja su čak pokazala kako se kratkoročno pamćenje može poboljšati za čak 100% u osam tjedana konzumiranja ovog voća.

Rak

Elaginska kiselina je prisutna u crvenom voću i bobicama, uključujući maline, jagode, kupine i brusnice. Istraživanja su pokazala da konzumacija jagoda može spriječiti nastanak raka dojke, jednjaka, kože, debelog crijeva, prostate i gušterače. Točnije, elaginska kiselina sprječava širenje stanica raka te se može vezati na stanice koje uzrokuju rak i tako spriječiti njihovo negativno djelovanje.

Prenatalno zdravlje

Folna kiselina se preporuča svim ženama koje žele zatrudnjeti, kao i onima koje već jesu trudne. Jagode u jednoj porciji sadrže 21mcg folne kiselina, koja je važna za razvoj djeteta te prevenciju od nastanka raznih poremećaja.

Kardiovaskularni sustav

Jagode poboljšavaju zdravlje krvnih žila, pozitivno utječu na trombocite i lipoproteine, što može smanjiti rizik od nastanka koronarnih srčanih bolesti.

Imunitet

Odličan su izvor vitamina C koji poboljšava zdravlje arterija i nadbubrežnih žlijezda, kojima je vitamin C neophodan za pravilan rad. Možda će vas iznenaditi činjenica da tek 8 jagoda sadrži više C vitamina od naranče. Jedna šalica jagoda sadrži 51.2mg vitamina C, što je pola preporučene dnevne doze.

Alzheimerova bolest

Jagode su četvrte po redu voća što se tiče razine antioksidansa. Antioksidansi štite tijelo od slobodnih radikala koji su povezani sa preranim starenjem i raznim bolestima, uključujući Alzheimerovu bolest. Antioksidasi imaju pozitivan učinak na neurodegenerativne bolesti jer sprječavaju prerano starenje moždanih stanica.

Oči

Antioksidativna svojstva jagoda smanjuju rizik od nastanka katarakte, koja može uzrokovati sljepoću. Oči trebaju vitamin C kako bi se zaštitile od UV zračenja. Vitamin C također igra važnu ulogu u jačanju rožnice i mrežnice. Iako su neka istraživanja pokazala da visoke doze vitamina C mogu povećati rizik od nastanka katarakte, znanstvenici tvrde da se to odnosi na vitamin C dobiven iz suplemenata, a ne na vitamin C dobiven iz voća i povrća.

Bore

Vitamin C je potreban tijelu kako bi proizvodio kolagen, koji poboljšava elastičnost i otpornost kože. S obzirom da se proizvodnja kolagena starenjem smanjuje, konzumiranje hrane koja je bogata vitaminom C je nužna kako bi koža ostala mladolika i zdrava. Osim vitamina C, elaginska kiselina je također odlična kod sprječavanja prijevremenog nastanka bora. Drugim riječima, jagode sadrže dva snažna borca protiv prijevremenih znakova starenja.

Kolesterol

Prema istraživanjima, bolesti srca su najčešći uzročnik smrti. Srećom, jagode sadrže elaginsku kiselinu i flavonoide koji pozitivno utječu na zdravlje cjelokupnog kardiovaskularnog sustava. Smanjuju razinu lošeg (LDL) kolesterola u krvi, koji uzrokuje začepljenje arterija. Također imaju protuupalna svojstva, čime značajno poboljšavaju zdravlje srca.

Krvni tlak

U jednoj porciji jagoda se nalazi 134mg kalija koji regulira krvni tlak i djeluje kao zaštita od negativnog učinka natrija. Jagode pripadaju skupini najzdravije hrane za srce.

Probavni sustav

Vlakna su neophodna za zdravlje probavnog sustava, a jagode u jednoj porciji sadrže 2g vlakana. Ukoliko u tijelo ne unosite dovoljno vlakana, može doći do zatvora i upale crijeva, što zahvaća gotovo 50% osoba starijih od 60 godina. Vlakna su odlična za sprječavanje nastanka dijabetesa tipa 2 jer usporavaju apsorpciju glukoze u krv.

Mršavljenje

Gubitak kilograma je jedan od najboljih načina da spriječite nastanak dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti. Jagode su niskokalorične, sadrže svega 28 kalorija u jednoj porciji, ne sadrže masti te imaju nisku razinu natrija i šećera. Jagode sadrže prirodne šećere, ali ih ima malo, 4g po porciji a ukupna količina ugljikohidrata je jednaka polovici kriške kruha. Pojedite 1.5 šalice jagoda i unijet ćete znatno manje kalorija nego grickalicama.

Jačaju kosti

Jagode sadrže kalij, vitamin K i magnezij koji su bitni za zdravlje kostiju. Također, sadrže biotin koji pomaže u jačanju noktiju i kose.

Nutritivne vrijednosti / kalorije

100g = 32 kalorijejagode
Masti: 0g (0% preporučene dnevne vrijednosti)
Zasićene masti: 0g (0%)
Trans masti: 0g
Kolesterol: 0g
Sol: 1mg (0%)
Ugljikohidrati: 8g (3%)
Vlakna: 2g (8%)
Šećeri: 5g
Proteini: 1g

Najzastupljeniji vitamini i minerali

100 grama jagoda sadrži:
Vitamin C: 58,8mg (98% dnevnih potreba)
Vitamin K: 2,2mcg (3%)
Vitamin B3 (niacin): 0,4mg (2%)
Folna kiselina: 24,0mcg (6%)
Kalcij: 16,0mg (2%)
Željezo: 0.4mg (2%)
Magnezij: 13,0mg (3%)
Fosfor: 24,0mg (2%)
Kalij: 153mg (4%)
Mangan: 0,4mg (19%)

Kopirati
Drag cursor here to close