U zdravlje!

Gin je proglašen najzdravijim pićem na svijetu!

Kao i mnoga druga alkoholna pića, i gin vuče svoje korijene iz biljne medicine.
Lifestyle / Hrana | 26. 04. 2021. u 15:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sigurno poznajete nekoga tko obožava ljetne mjesece provoditi ispijajući neodoljivi alkoholni spoj – gin i tonik. Ako se i sami nalazite u toj kategoriji, imamo sjajnu vijest za vas – gin je proglašen najzdravijim alkoholnim pićem na svijetu, a smatra se kako ima više blagotvornih učinaka na ljudsko tijelo.

Inače, gin (džin) destilat je od žitarica ili aromatiziranih melasa. Aromatizacija se postiže putem maceracije začina i trava ili umjetnim aromama. Glavna aroma gina je borovica (juniper na engleskom, jenever na nizozemskom, ginepro na talijanskom), po kojoj gin i dobiva ime.

Kao i mnoga druga alkoholna pića, i gin vuče svoje korijene iz biljne medicine.

Aromatiziran bobicama borovice bio je popularan u srednjovjekovnoj Nizozemskoj i Flandriji. Imao je reputaciju da pomaže kod reume i artritisa kao i kod bubrežnih problema, vjerojatno zato što je diuretik. Ubrzo se njegoiva popularnost proširila i na Veliku Britaniju, gdje ga se počinje masovno piti već u 18. stoljeću.

Početkom 20. stoljeća, u ludim dvadesetima, šmekeri su ga, kao i sada hipsteri, pili zbog njegove sofisticiranosti, s tonikom, kriškom limuna i ledom. Ostalo je tako do 50-tih, kad se počinje koristiti kao baza za mnoge koktele. Najpoznatiji među njima je Martini dry.

Danas mnogo destilerija na genijalan način obnavlja recepturu svojih ginova, posvećujući se aromatizaciji s različitim sirovinama. Glavni stilovi gina su London gin, Roby marton craft gin, Plymouth gin,  Old Tom gin, Yellow gin, Sloe gin te Jenever, a za koji god se odlučili – nećete pogriješiti.

Kao što smo već rekli, pokazalo se da je gin, u umjerenoj mjeri naravno, dobar za zdravlje. Naime, znanstvene studije pokazale su da od svih alkoholnih pića i žestica, gin ima najviše dobrobiti na ljudsko tijelo ako ga se s mjerom konzumira. U nastavku saznajte koje su to:

Smanjuje nadutost i pospješuje zdravlje kože

Diuretičko djelovanje borovice utječe na povećanje probavnih sokova koji su potrebni da se hrana probavi te nas ujedno rješava osjećaja nadutosti i plinova. Borovica je prepuna antioksidanasa koji smanjuje bore te daje zdraviji izgled kože.

Gin jača kosti

Kako tvrde stručnjaci, gin je odličan u borbi protiv artritisa. Ako vas zabole zglobovi ili patite od artritisa, popijte gin koji ublažava bol i upalu u zglobovima.

Uz gin kilogrami idu dolje

Gin ima najmanje kalorija od svih alkoholnih pića. Naime, jedna čaša sadrži oko 110, dok pivo ima 180, a vino 160 kalorija. No, ipak treba pripaziti na unesenu količinu, pogotovo ako se gin pomiješa sa sokovima koji su puni šećera.

Prevencija malarije

Gin smanjuje rizik od oboljenja od malarije pa je konzumacija u normalnim količinama dobra kada putujemo u zemlju gdje postoji opasnost od malarije.

Kopirati
Drag cursor here to close