Ideja za ručak

Da li ste za musaku bez krumpira?

Iako se može koristiti tjestenina po volji, dobro je iskoristiti onu koja lijepo skuplja umak, poput pužića, mašnica, cjevčica ili federa.
Lifestyle / Hrana | 19. 04. 2021. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koliko je kuhara, toliko je i recepata za musaku. Grci je rade od janjetine i patlidžana, kod nas je često na stolu varijanta od krumpira i junetine. No omiljeni složenac ukusan je i u kombinaciji mljevene junetine i svinjetine, s omiljenom tjesteninom i bešamelom.

Iako se može koristiti tjestenina po volji, dobro je iskoristiti onu koja lijepo skuplja umak, poput pužića, mašnica, cjevčica ili federa. Želite li da bude još zanimljivija, iskoristiti možete i punjenu tjesteninu s povrćem ili sirom, poput tortellina ili raviola, piše Punkufer.

Sastojci za musaku s tjesteninom:

350 g mljevene junetine
150 g mljevene svinjetine
400 g tjestenine
400 g passate
1 glavica luka
1 žlica koncentrata od rajčice
sol, papar
parmezan

Za umak bešamel:

60 g maslaca
60 g brašna
700 ml mlijeka
muškatni oraščić
sol, papar

Priprema:

1. Tjesteninu stavite kuhati i izvadite minutu do dvije prije nego što omekša.

2. Popržite sjeckani luk i dodajte mljeveno meso pa posolite i popaprite. Nakon desetak minuta dodajte koncentrat rajčice i passatu pa pirjajte još 20 minuta.

3. Otopite u posudi maslac, dodajte brašno i kratko ga popržite. Potom dodajte toplo mlijeko miješajući pjenjačom, sol i papar te muškatni oraščić i ostavite da se hladi.

4. Posudu za pečenje premažite uljem pa složite prvi red tjestenine, dodajte mljevenog mesa, pa nekoliko žlica bešamela i ponovite postupak tako da završite s tjesteninom. Prelijte bešamelom i pospite parmezanom.

6. Pecite na 200 °C oko 30 minuta i ostavite 15 minuta da se hladi prije posluživanja.

Kopirati
Drag cursor here to close