Kraljica gljiva

Blagva je zaštićena i kod nas: Sve što niste znali o najboljoj bh. gljivi

U Crvenoj listi gljiva Federacije BiH vodi se kao ugrožena i zaštićena vrsta, a strogo je zaštićena i u Hrvatskoj.
Lifestyle / Hrana | 06. 11. 2023. u 13:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Blagva (Amanita caesarea (Scop.) Pers.) poznata i kao rujnica je vrsta jestive gljive iz porodice Amanitaceae.

U početku izgleda kao jaje, prekrivena je elastičnim ovojem koji puca te se iz njega rađa gljiva.

Klobuk je promjera 5-15 cm, žutonarančaste do crvenonarančaste boje, rjeđe blijedožut, u mladosti polukuglast ili jajast, kasnije postane širok, izbočen ili spljošten, ponekad malo udubljen.

Površina mu je uglavnom glatka, po suhom vremenu sjajna, po vlažnom malo ljepljiva i lako se guli. Listići su u mladosti svijetložuti, kasnije izraženo žuti, gusti, široki, slobodni.

Stručak je valjkast, čvrst, u početku je pun, kasnije postane malo šupalj, u donjem je dijelu malo gomoljasto zadebljan i okružen ostacima bijele ovojnice, mesnat, naraste do 15 cm visine, prenosi Plantea.com

Meso je čvrsto, nepromjenjivo, blagog mirisa, u početku bijelo, kasnije žućkasto, ispod kožice klobuka žuto. Spore su jajaste, otrusina je bijelo žućkasta.

Foto: Plantea / Blagva ili rujnica 

Rasprostranjena je gljiva u južnoj i srednjoj Europi. Raste od ljeta do jeseni u toplim i suhim mjestima, na pjeskovitom i šljunkovitom tlu u svijetlim listopadnim šumama (hrast, pitomi kesten), od nizinskog do brdskog područja.

U Crvenoj listi gljiva Federacije BiH vodi se kao ugrožena i zaštićena vrsta, a strogo je zaštićena i u Hrvatskoj.

Jestiva je gljiva vrhunske kvalitete, odlična je i za konzerviranje na različite načine. Mlade gljive jestive su i sirove ali osim što je zaštićena, ne preporuča se jesti kada je u formi jaja, jer nije dosegla razvojnu fazu i otpustila spore.

Kopirati
Drag cursor here to close