Omiljeni napitak

Znate li što se krije iza naziva mokka?

Mokka se može odnositi i na posebnu mješavinu kave te na specifičan oblik zrna kave, poznat i kao peaberry ili caracolillo.
Lifestyle / Flash | 02. 06. 2023. u 20:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada čujete riječ mokka, na što prvo pomislite? Možda vam na um prvo padne Moka Express kuhalo za kavu, onaj osebujni lončić koji se sastoji od više dijelova. Čak i ako ga ne koristite svakodnevno, vjerojatno imate barem jedan primjerak sakriven negdje u kuhinjskom ormariću. Ili pak možda pomislite na mirisnu kavu s notama čokolade koja je trenutno vrlo popularna u kafićima diljem svijeta.

Ali ovaj termin, koji se također može pisati moka, mocca ili mocha, označava mnogo više od toga. Mokka je ime grada u Jemenu koji je nekad bio važno povijesno središte trgovine kavom. Osim toga, mokka je naziv za određenu sortu kave, a ujedno označava i metodu pripreme kave koja ima korijene u turskoj tradiciji.

Kako prenosi Index, mokka se može odnositi i na posebnu mješavinu kave te na specifičan oblik zrna kave, poznat i kao peaberry ili caracolillo.

Mokka kao grad

Mokka, poznata i kao Mokha i Al-Mukha, mali je lučki grad na obali Crvenog mora u Jemenu. Ovaj je grad od 15. do ranog 18. stoljeća bio ključno čvorište u trgovini kavom i mjesto na koje su trgovci iz cijelog svijeta dolazili po svoje zalihe. Danas više nije važna trgovačka ruta, a lokalno gospodarstvo se uglavnom temelji na ribolovu i malom broju turista.

Mokka kao posebna sorta kave

Mokka je posebna sorta kave koja potječe iz Jemena. Predstavlja varijantu vrste arabica, koja je također izvorno iz Jemena. Zrna mokke su malena, tvrda i nepravilnog oblika, a boja im varira od maslinasto zelene do blijedo žute. Ime je dobila prema već spomenutoj jemenskoj luci, ali se danas središte proizvodnje jemenske kave nalazi u Bayt al-Faqihu, mjestu oko 140 km sjeverno od Mokke. 

Osim u Jemenu, ova se sorta danas naveliko uzgaja i u Etiopiji. Zrna ove sorte kave specifična su po svom obliku i veličini, a neke varijacije mogu imati naznake čokolade u okusu. To je vjerojatno doprinijelo današnjem poimanju mokke kao kave s dodatkom čokolade.

Foto: Unsplash / Kava

Mokka Express kuhalo za kavu

Ovaj jedinstveni lončić za kavu je izum talijanskog inženjera Alfonza Bialettija, koji je želio pronaći praktičan način pripreme espressa na štednjaku. Kuhalo je izumljeno 1933. godine i također je dobilo ime prema jemenskoj luci, a zahvaljujući svom inovativnom dizajnu i jednostavnosti korištenja brzo je postalo popularno među ljubiteljima kave diljem svijeta.

Ima jednostavan princip djelovanja - voda se zagrijava u donjem dijelu lončića, stvarajući pritisak koji ju potiskuje kroz mljevenu kavu smještenu u središnjem dijelu. Voda prolazi filterom kroz kavu i izlazi na gornji dio lončića kao ukusan espresso. Njegova izdržljivost i pouzdanost čine ga trajnim kućanskim aparatom kojim se konzistentno može kuhati visokokvalitetnu kavu.

Mokka kao metoda pripreme kave

Ono što mi jednostavno nazivamo turskom kavom, u nekim je dijelovima svijeta poznato i kao turska mokka. Izraz mokka se u mnogim dijelovima svijeta često koristi kao sinonim za kavu, stoga nije neobično naići na ovaj termin iako nije široko poznat na našim prostorima.

Ova svima dobro poznata metoda kuhanja kave potječe iz vremena Osmanskog Carstva, a daje nam kavu bogatog i intenzivnog okusa koja je već stoljećima voljena i cijenjena u našim domovima.

Mokka kao specifičan oblik zrna kave

Posebnu pozornost u šarolikom svijetu kave zaslužuje jedinstven oblik zrna poznat kao peaberry. Plod biljke kave u pravilu sadrži dvije sjemenke (zrna) koje se zajedno razvijaju sa spljoštenim stranama okrenutima jednom prema drugoj.

Ponekad se dogodi da samo jedna od dvije sjemenke bude oplođena tako da se jedno sjeme razvije bez ičega što bi ga spljoštilo. Takvo ovalno zrno kave u obliku graška u Brazilu nosi naziv moca jer se često susreće kod etiopijske mokke. Obično je oko 5% svih ubranih zrna kave ovog oblika.

Peaberry kava ima drugačiji okus od kave iz uobičajenih zrna istog usjeva jer drugačiji oblik zrna dovodi do različitih karakteristika prženja. Kava pripremljena od ovakvih zrna često ima izraženiju kiselost i sofisticiraniji spektar gornjih aromatskih nota, ali je nešto lakša u odnosu na kavu pripremljenu od standardnih zrna.

Mokka kao kava s notama čokolade

Kada danas spomenemo mokku, često mislimo na kavu s notama čokolade. Ova varijanta, poznata kao caffe mocha, mochaccino ili jednostavno mocha, postala je vrlo popularna u kafićima diljem svijeta. Mocha je mješavina espressa, mlijeka i čokolade koja pruža slatko i kremasto iskustvo svima koji preferiraju malo slađe napitke.

Mnoge varijante moche sadrže čokoladni sirup, dok neke uključuju tamnu ili mliječnu čokoladu. Mocha se može poslužiti kako vruća tako i hladna, što je čini prikladnom za sva godišnja doba. Uobičajeno je da se poslužuje u staklenoj čaši.

Kopirati
Drag cursor here to close