Čvrsti ili tekući

Znate li koji je sapun najbolji za vašu kožu?

Svako pretjerano pranje i ispiranje ima za posljedicu uklanjanje i prirodnog zaštitnog sloja masnoće na koži.
Lifestyle / Flash | 29. 01. 2020. u 09:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Važno je znati da pretjerano korištenje sapuna čini više štete nego koristi. Svako pretjerano pranje i ispiranje ima za posljedicu uklanjanje i prirodnog zaštitnog sloja masnoće na koži.

/ Obični sapuni nisu prikladni za pranje u tvrdoj vodi

U davnim vremenima sapun su ljudi radili miješanjem životinjskih masnoća s pepelom. Reagiranjem lužine iz pepela i masnoće dolazi do saponifikacije.

Pri toj reakciji nastaje sapun, ali i nusprodukt glicerol - vrlo poznata tvar u kozmetičkoj industriji.

Glicerol je gusta i neprozirna tekućina koja je vrlo dobra za kožu zato što ima sposobnost vlaženja i sprečavanja njezina isušivanja.

Danas se u industrijskom načinu dobivanja sapuna dodaje čista natrijeva ili kalijeva lužina, pa tako postoje natrijevi i kalijevi sapuni. Natrijevi sapuni su u pravilu tvrdi i upotrebljavaju se kao čvrsti pripravci u kućanstvu, a kalijevi sapuni uglavnom su mekši.

/ Važno je koristiti sapun onako kako je propisano na deklaraciji

Obični sapuni nisu prikladni za pranje u tvrdoj vodi jer u reakciji s kalcijevim, magnezijevim i ionima željeza tvore netopljiv talog. To znači da je učinkovitost običnih sapuna smanjena u tvrdoj vodi. Da bi sapuni bili učinkoviti i u tvrdoj vodi, u njih se stavljaju tvari koje mogu vezati metale, koji čine vodu tvrdom.

Uglavnom se proizvode iz životinjskih masti (svinjski i goveđi loj), ulja palminih koštica, ulja kikirikija i kokosa i dr. Svi imaju podjednaku učinkovitost u pranju.

U današnje vrijeme najviše se proizvode takozvani tekući sapuni ili sindeti. Oni se sastoje od smjese sintetičkih tenzida i različitih dodataka. Vrlo lako se otapaju u vodi, za razliku od klasičnih čvrstih sapuna, a dobri su i zato što nemaju izraženog lužnatog djelovanja na kožu nego su mnogo blaži i manje mijenjaju pH kože.

/ U tekuće sapune često stavljaju i tvari koje premašćuju

U tekuće sapune često stavljaju i tvari koje premašćuju, primjerice razna biljna ulja, poput ulja arašida, masline i slične. Nezaobilazne su i njegujuće tvari poput aktivnih tvari iz kamilice, ekstrakti aloe vere, med i mnoge druge. Obavezno im se dodaju i tvari za bolji miris, kao što je geraniol, odnosno eterično ulje timijana, ili limonen, poznati sastojak iz citrusa te mnoge druge tvari, poput kumarina, eugenola i sličnih. Da bi bili uočljiviji i privlačniji kupcima, ovi proizvodi sadrže i bojila, koja se inače upotrebljavaju i u kozmetičkoj industriji.

Za dulji rok trajanja stavljaju i konzervanse. Oni sprečavaju prekomjerni razvoj mikroorganizama koji uzrokuju kvarenje, prenosi 24 sata.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close