Zasjajte

Znate li kako pravilno njegovati kožu lica tijekom ljeta?

Često čujemo da se ljeti treba promijeniti rutinu koju koristite tijekom ostatka godine. Svakako, okolina jest nešto što treba uračunavati u rituale u kupaonici, ali to nikako ne znači da se to treba učiniti naglo niti preko noći.
Lifestyle / Flash | 13. 07. 2023. u 13:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljeti je koža lica na posebnom udaru. Sunce i more mogu je isušiti i sitne nepravilnosti postaju pravi problemi koje onda treba dulje tretirati. Teške kreme koje koristimo ne nadomještavaju dovoljno ono što joj rade vanjski faktori već čine pore začepljenima, pa kao da nije dovoljno što je koža suha, na njoj se počinju pojavljivati i prištići. Osim ovih očitih problema, dolazimo do još jednog – lažne vijesti i informacije koje na koži ostavljaju dugogodišnje posljedice. 

Za početak, često čujemo da se ljeti treba promijeniti rutinu koju koristite tijekom ostatka godine. Svakako, okolina jest nešto što treba uračunavati u rituale u kupaonici, ali to nikako ne znači da se to treba učiniti naglo niti preko noći. Ako izbacite sve proizvode koje koristite inače i zamijenite ih novima, to se na vašem licu neće odraziti pozitivno. Baš naprotiv.

Retinol

Jedan od mitova koji se u tom kontekstu opetovano ponavljaju je da se treba naglo prestati s korištenjem retinola. Retinol je dio svetog trojstva skin-carea. Nakon hidratante kreme i vitamina C on je najzastupljeniji i najučinkovitiji sastojak antiage proizvoda.

Retinol djeluje na dva ključna načina – ubrzava izmjenu stanica kože tako što uklanja mrtve stanice, da bi na površinu došle nove i svježe i potiče proizvodnju kolagena. U posljednje vrijeme dostupan je i kao samostalni proizvod što ga čini idealnim za doziranje po potrebi. Drugim riječima, ako retinol koristite inače, ne morate to prestati činiti ni ljeti, ali nabavite onaj u manjem postotku. 

Nepotrebno je napominjati da kremu sa SPF-om trebate nanositi svakoga dana, a posebno ljeti. Međutim, ako upotrebljavate retinol to znači da se suncu bez faktora ne smijete izlagati ni na trenutak, a najbolje je ne činiti to uopće od 10 do 15 sati. Savjet je to svakog deramtologa neovisno o tipu vaše skincare rutine.

Piling za lice

Iako danas SPF dolazi u najrazličitijim oblicima, od fluida do masnijih krema, svejedno njegova ekstezivna upotreba može dovesti do začepljenja pora. Najbolje će se to vidjeti kad se na vašem licu pojave sitne "grbice", nalik prištićima koji se ne mogu istisnuti ili pravi prištići. Ne morate čekati da se to zaista dogodi. Bolje je naprosto djelovati preventivno i spriječiti štetu. Dobar piling za lice skinuti će površinski sloj zaostalih masti teških krema, ali laganim kružnim pokretima možete otkloniti i mrtve stanice kože. 

Čak i uz korištenje zaštitnog faktora koža lica tamni, a čim na sunce ne provodimo nekoliko dana, ta boja se "skida". Da bi se taj proces odvijao ravnomjerno, ključno je barem dva do tri puta tjedno napraviti piling kože, piše She.hr

Maska za lice

Do sada smo govorili o metodama čišćenja lica, ali tijekom ljeta često se zanemaruje njegova hidratacija. Upravo zato što se mogu stvoriti prištići, pogrešno pretpostavljamo da je koža masna. Prava istina je da će se na dehidriranom licu pojavljivati jednaka količina nepravilnosti, a upravo to se događa ljeti uslijed znojenja, kupanja u moru ili bazenu i boravku na suncu. Kako biste spasili svoje lice od isušivanja odaberite dobru hidratantnu masku za lice koju je najbolje staviti na lice upravo nakon pilinga. 

 
Kopirati
Drag cursor here to close