Istraživanje

Znanstvenici tvrde da su otkrili recept za uspjeh

Rezultati su pokazali i da se prilikom čitanja knjiga stječu jezičke vještine koje poboljšavaju i matematičke sposobnosti djeteta, prenosi "Sputnik".
Lifestyle / Flash | 10. 07. 2019. u 08:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djeca, kojoj roditelji u ranom djetinjstvu čitaju knjige i s kojom rješavaju matematičke zadatke, uspješna su u školi i postižu značajnije uspjehe u životu nego njihovi vršnjaci, utvrdili su znanstvenici sa Sveučilišta u Bambergu, piše list "Izvestija".

Kako se navodi, znanstvenici su skoro 10 godina pratili živote 200 djece u Njemačkoj, a rezultate istraživanja su objavili u magazinu "Skull Improvement and Skull Improvement".

Rezultati su pokazali i da se prilikom čitanja knjiga stječu jezičke vještine koje poboljšavaju i matematičke sposobnosti djeteta, prenosi "Sputnik", navode Nezavisne. 

Znanstvenici su proveli niz testova među djecom uzrasta od tri do pet godina, procjenjujući kakve su njihove govorne sposobnosti i kako rješavaju različite logičke zadatke. Osim toga, stručnjaci su prikupili i podatke od roditelja - pitali su ih na koji način se bave djecom, da li im čitaju knjige i na koje teme.

Kada su sva djeca navršila 12 ili 13 godina, znanstvenici su ponovo izvršili testiranja i sumirali rezultate eksperimenta.

Ispostavilo se da je moć knjige približno ista bez obzira na imovno stanje, socijalni status, pol djeteta, tip obitelji i druge faktore.

Stručnjaci Američke psihološke asocijacije ranije su izjavili da su djeca koja više vole glazbu od egzaktnih znanosti - uspješnija u školi.

Kopirati
Drag cursor here to close