Popularna vožnja

Željeznička ruta Sarajevo-Mostar privlači sve više turista

Linija Sarajevo-Mostar koja je proglašena jednom od 18 najljepših na svijetu prema izboru uglednog britanskog lista “Guardian”, ove godine je privukla veliki broj stranih turista.
Lifestyle / Flash | 29. 07. 2018. u 21:26 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vožnja željezničkom prugom od Sarajeva do Mostara, koja nudi pogled na prirodne ljepote, nezaobilazna je atrakcija za turiste koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu.

Moderno opremljeni Talgo vlak sa znatno poboljšanom ponudom Željeznica Federacije BiH, koji svakodnevno vlak na relaciji Sarajevo - Mostar - Čapljina od prošle godine ponovno je stavljen u promet, a nakon što je prethodno godinu dana izvršen remont pruge.

Foto: Anadolija / Turisti ne mogu odoliti ljepotama

Linija Sarajevo-Mostar koja je proglašena jednom od 18 najljepših na svijetu prema izboru uglednog britanskog lista “Guardian”, ove godine je privukla veliki broj stranih turista.

Foto: Anadolija / U vlaku nije dosadno

Britanski list ”Guardian” opisao je bh. linije kao izuzetno atraktivne i povoljne s izuzetnim predjelima, posebno dolinom Neretve. ”Dok cesta ide dolinom, pruga se probija kroz planine i preko vijadukta i brojnih tunela”, opisala je autorica teksta preporučujući turistima da za nisku cijenu mogu dobiti izuzetan doživljaj.

Turska turistkinja Yagmur Ozbek iz Izmira koja voli putovati vlakom na ovaj vid putovanja odlučila se zbog prirodnih ljepota koje nudi ta linija. ”Jako nam se svidjelo, putovanje je onakvo kakvim su ga i opisivali. Ljepota rijeke oduzima dah. Tijekom putovanja vam neće biti dosadno i uvijek imate nešto novo i lijepo za vidjeti, pravo uživanje”, rekla je Ozbek.

Foto: Anadolija / Strojovođa spreman za polazak

U vlaku su također bili i turisti iz Francuske. Leila Mallem iz Francuske je oduševljena prirodnim ljepotama i zelenilom u BiH.

”Došla sam u BiH sa svojom sestrom. Kada sam istraživali koja mjesta bi mogli da posjetilo vidjeli smo da je ova linija među poznatijim u svijetu”, rekla je Leila. Dodala je da je priroda podsjeća na Alpe u Francuskoj, kao i da joj se sviđa bh. kultura, jela i ljudi.

Foto: Anadolija / Pogled na predivnu Neretvu

Fumi Kazuya, japanski turista također je rekao da ga je oduševio krajolik i prirodne ljepote koje nudi putovanje vlakom iz Sarajeva u Mostar. ”Došli smo iz Budimpešte u BiH, naša želja je da bolje upoznamo ovu zemlju na Balkanu, oduševljeni smo zelenilom koje posjedujete”, rekao je Fumi iz Japana.

Strojovođa Ismet Repuh koji godinama radi u ŽFBiH rekao je da je ovaj posao naslijedio od svog oca, a njegov otac od njegovog djeda. Također je ukazao na tehničke karakteristike pruge Sarajevo-Mostar.

”Posljednja stanica vlaka je u Čapljini, na svom putovanju vlak prođe kroz 99 tunela na putu do destinacije. Ova linija je počela s radom prošle godine 15. lipnja. Ljudi vole putovati vlakom i zadovoljni su s vožnjom. Preći ćemo put od 160 kilometara. Vlak će do kraja sljedećeg mjeseca nastaviti da prevozi putnike na ovoj liniji”, rekao je Repuh.

Foto: Anadolija / Preko mosta i Neretve

Repuh je dodao da je sigurnost putnika najvažnija za ŽFBiH, kao i da  putovanje vlakom u Bosni i Hercegovini nudi jedinstvenu priliku da se vide prirodne ljepote i put kojeg smatra najatraktivnijim u Europi.

Vlak koji polazi u 7:07 sati svakodnevno iz Sarajeva i vraća se u 19:45 sati iz Mostara je popularan vid prijevoza za mnoge strane turiste kao i za domaće stanovnike.

Svaki dan više stotina putnika se prevozi modernim talgo vlakom, koji ima više od 10 vagona koji su klimatizirani i opremljeni po najmodernijim standardima. Ova linija nudi mogućnost za uživanje u pogledu na jedinstvenu prirodu i krajolik BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close