Toplija od prosjeka

Zbogom ljeto - Evo nam jeseni

Meteorolozi navode da, za sada, još nema nagovještaja prave kišne, tmurne jeseni, nego će u idućih mjesec dana biti toplije od prosjeka.
Lifestyle / Flash | 23. 09. 2023. u 07:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za stanovnike sjeverne Zemljine polutke jesen će početi u subotu, 23. rujna, u 8.50 sati. U subotu ujutro Sunce će biti u ravni Zemljinog ekvatora, odnosno prelazi sa sjeverne na južnu nebesku poluloptu, tako da u isto vrijeme za stanovnike južne Zemljine polulopte počinje proljeće.

Trajat će do 22. prosinca do 4.27 sati, kada počinje novo godišnje doba - zima. U istom trenutku, na južnoj Zemljinoj polulopti počet će proljeće.

Jesen počinje u trenutku kada Sunce, u svom prividnom kretanju tijekom godine, presiječe nebeski ekvator i krene na južnu nebesku hemisferu. Tog dana Sunce izlazi točno na istoku, a zalazi tačno na zapadu; obdanica i noć su jednaki i traju po 12 sati. Taj dan se zove jesenja ravnodnevnica ili jesenji ekvinocij. Stručno, i preciznije, dolazak jeseni se definira kao momenat kada centar Sunčevog diska dospije u nultu deklinaciju, a rektascenzija Sunca je oko 12 sati.

Jesen na sjevernu Zemljinu poluloptu dolazi 266. dana 2023. godine u 38. tjednu i u tom trenutku proći će 72,88 posto ove godine.

Meteorolozi navode da, za sada, još nema nagovještaja prave kišne, tmurne jeseni, nego će u idućih mjesec dana biti toplije od prosjeka.

Vremenska prognoza za sada nagovještava da će prvi dan jeseni biti dosta topliji od prosjeka.

Prvi jesenji dani, subota i nedjelja, kada jesen nastupa kalendarski, doći će do promjene vremena, uz nešto intenzivnije padaline, pogotovo u subotu poslijepodne i navečer kada će doći i do pada temperature.

“To neće dugo trajati, početkom idućeg tjedna očekuje se da će se vrijeme proljepšati i idućih mjesec dana ne očekujemo značajnije pogoršanje. Bit će toplije od prosjeka i uglavnom sa manjom količinom padavina od prosjeka”, navela je meteorologinja Republičkog hidrometeorološkog zavoda Milica Đorđević.

Kopirati
Drag cursor here to close