Arizona

Zbog vrućine prizemljeno više od 40 aviona

Lifestyle / Flash | 20. 06. 2017. u 14:26 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog visokih temperatura u Phoenixu, Arizona, je otkazano više od 40 letova - naprosto, za zrakoplove je prevruće da bi poletjeli.

Vremenska prognoza za Phoenix kaže da bi temperature danas mogle dostići čak 49 stupnjeva Celzijevih, što je više od temperatura na kojima neki zrakoplovi mogu normalno poletjeti, piše BBC.

Uglavnom su otkazani letovi na kojima leti manji avion Bombardier CRJ, čija je maksimalna "radna" temperatura do 48 stupnjeva Celzijevih - aviokompanija American Airlines tako je otkazala nekoliko desetaka letova iz zračne luke Sky Harbor. Otkazani letovi bili su predviđeni između 15 i 18 sati po lokalnom vremenu.

Inače, rekordna izmjerena temperatura u Phoenixu, čije metropolitansko područje ima oko 4,6 milijuna stanovnika, je ravno 50 stupnjeva Celzijevih.

Razlog zašto zrakoplovi teže lete na višim temperaturama krije se u gustoći zraka. Što je temperatura viša, to je gustoća zraka manja i to je manji uzgon koji djeluje na krila zrakoplova prilikom polijetanja. To znači da zrakoplovi moraju generirati jači potisak da bi se digli u nebo.

Ovaj problem je naširoko poznat u avioindustriji pa je tako i izvješće Međunarodne organizacije za civilnu organizaciju za 2016. upozorilo da će više temperature uzrokovane klimatskim promjenama imati "ozbiljne posljedice na mogućnosti uzlijetanja zrakoplova, pogotovo na mjestima na višoj nadmorskoj visini i ili aerodromima s kratkim pistama".

Zbog visokih temepratura mnogi aerodromi u Južnoj Americi i na Bliskom istoku nastoje većinu letova premjestiti u večernje, nešto hladnije sate.

Kopirati
Drag cursor here to close