Neobičan običaj

Zašto Japanci polijevaju ulicu ispred svojih kuća i trgovina

Japanske vlasti desetljećima su poticale građane da polijevaju ulice vodom, ali ne onom iz slavine nego kišnicom ili vodom koja nije za piće...
Lifestyle / Flash | 11. 08. 2023. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odvede li vas put u Japan, nemojte se začuditi ako ugledate ljude na ulicama kako polijevaju pločnike vodom. Taj neobičan ritual bio je posve uobičajena jutarnja aktivnost (pa čak i obaveza) građana u Kyotu, sve do sredine 1970-ih godina. Uz polijevanje vodom, obavezno je bilo i metenje.

Brojne ulice ondje bile su većinu vremena mokre, ali s vremenom su se „osušile“ jer je broj tradicionalnih kuća i trgovina sve manji. Japanske vlasti desetljećima su poticale građane da polijevaju ulice vodom, ali ne onom iz slavine nego kišnicom ili vodom koja nije za piće, piše punkufer.hr.

Uchimizu, odnosno prskanje vodom prostor ispred vlastite kuće ili trgovine ne samo da zadržava prašinu, već i spušta temperaturu u gradu tijekom vrućeg ljeta jer voda isparava, a asfalt se hladi. Također, uchimizu je i šintoistički ritual pročišćenja, kao i izraz ljubaznosti i dobrodošlice posjetiteljima. Za taj ritual vrijede nepisana pravila pa je tako zabranjeno polijevati susjedov dio ulice. Također, zimi je uchimizu na pauzi kako se ceste ne bi zaledile.

Zbog globalnog zatopljenja, posljednjih je desetljeća nekoliko grupa za zaštitu okoliša u Japanu uvelo programe i kojim se potiče uchimizu, a kao argumente navode istraživanje da masovno polijevanje ulica vodom može smanjiti temperaturu zraka za nekoliko stupnjeva.

Znanstvenik Dr. Paul Satur smatra kako je hlađenje ulica vodom itekako korisno za naš planet.

„Građani koji prakticiraju uchimizu u japanskim urbanim područjima manje koriste klima uređaje, što značajno smanjuje njihovu potrošnju energije u kućanstvu, a time i emisije stakleničkih plinova“, otkriva Satur.

Odlučite li se na polijevanje vode ispred svoje kuće, budite oprezni da nekoga ne poprskate, a pritom koristite vodu koja nije za piće.

Kopirati
Drag cursor here to close