Istraživanje

Zahvaljujući kontracepcijskoj piluli smanjena smrtnost od raka jajnika

Lifestyle / Flash | 07. 09. 2016. u 11:04 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Smrtnost od raka jajnika smanjila se u svijetu između 2002. i 2012. i trebala bi nastaviti opadati barem do 2020., uglavnom zbog povećane uporabe kontracepcijske pilule, zaključak je istraživanja objavljenog u utorak, piše Hina.

Drugi razlog mogao bi biti smanjena uporaba zamjenske hormonske terapije kod žena u menopauzi u zadnjih desetak godina, ističe se u toj studiji objavljenoj u medicinskom časopisu Annals of Oncology.

Smatra se da oralni kontraceptivi sprječavaju rak jajnika, dok postoji sumnja da nadomjesna hormonska terapija povećava rizik od te bolesti.

Znanstvenici na čelu s Carlom La Vecchiom s milanskog sveučilišta pokazali su u studiji da je od 2002. do 2012. smrtnost od raka jajnika u zemljama Europske unije opala za 10 posto, pa je tako sa 5,76 smrtnih ishoda na 100.000 žena pala na 5,19 žena.

Pad je još izraženiji u Sjedinjenim Državama (-16 posto) te u Australiji i na Novom Zelandu (-12 posto).

U Europi se pad smrtnosti razlikuje od zemlje do zemlje, od 0,6 posto u Mađarskoj do 28 posto u Estoniji.

Razlike su zabilježene i što se tiče primjene nadomjesne terapije kod žena u menopauzi.

Žene u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Americi su "sklonije korištenju" te terapije od drugih žena u Europi, ističe pak Eva Negri, sudionica istraživanja.

Predviđanja za razdoblje do 2020. pokazuju da će se smrtnost od raka jajnika i dalje smanjivati, oko 10 posto u EU-u i Japanu i 15 posto u SAD-u.

Talijanska studija je "važna jer pokazuje da je dosadašnje korištenje hormonske terapije utjecalo na smrtnost od raka jajnika na razini čitave populacije", komentirao je pak Paolo Boffetta, američki stručnjak.

Kopirati
Drag cursor here to close