Jair Bolsonaro

Za veliki požar u Amazonu brazilski predsjednik optužio NVO

"To mogu biti, da, može biti, iako to ne tvrdim, kriminalne akcije tih 'NVO-ovaca' da bi okrenuli pažnju protiv mene, protiv brazilske vlade. To sa čime smo mi suočeni je rat", rekao je Bolsonaro novinarima.
Lifestyle / Flash | 21. 08. 2019. u 19:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekstremno desničarski predsjednika Brazila Jair Bolsonaro nagovijestio je da su nevladine organizacije možda izazvale požare koji trenutno bjesne Amazonom, da bi "skrenule pažnju" na ukidanje subvencija za očuvanje "pluća planete".

"To mogu biti, da, može biti, iako to ne tvrdim, kriminalne akcije tih 'NVO-ovaca' da bi okrenuli pažnju protiv mene, protiv brazilske vlade. To sa čime smo mi suočeni je rat", rekao je Bolsonaro novinarima.

Broj šumskih požara u Brazilu je od početka godine porastao za 83 posto u odnosu na čitavu 2018., priopćeno je. Taj rast je bio posebno alarmantan u saveznim državama koje su potpuno ili djelomično u amazonskoj prašumi, kao što je na primjer država Mato Groso, s 13.682 požara. To je porast od 87 posto u odnosu na cijelu prošlu godinu.

Nije moguće procijeniti ukupnu veličinu prostranstva zahvaćenog šumskim požarima u Amazonu, ali snimci koji se šire društvenim mrežama pokazuju čitava područja prašume prekrivena dimom i vatrom. Bolsonaro nije pružio nikakve dokaze za svoje insinuacije na račun nevladinih organizacija, ali je objasnio da one "osjećaju nedostatak novca" poslije suspenzije sredstava za očuvanje prašume, prenosi N1.

Nevladinim organizacijama je povučeno financiranje. One su dobivale 40 posto subvencija iz inozemstva. To više ne dobivaju. Ukinute su i državne subvencije. Bolsonaru je čudno i to što su požari izbili na "strateškim lokacijama".

"Čak ni vi ne biste mogli da snimate na svim mjestima na kojima gori i šaljete snimke u inozemstvo. Sve navodi na pomisao da su oni otišli tako da bi snimali požare. Osjećam da je tako", rekao je on novinarima.

Požare u Amazonu obično izazivaju tehnike krčenja šume kojima se zemljište pretvara u poljoprivredno ili stočarsko ili se raščišćavaju zone na kojima je drveće već nestalo, i to obično tijekom sezone suše koja se završava za dva mjeseca. Bolsonaro je na meti mnogobrojnih kritika znanstvenika, konzervacionističkih nevladinih organizacija i urođeničkog stanovništva zbog podrške koju pruža razvoju ekonomskih aktivnosti u zaštićenim zonama, prije svega poljoprivredi i rudarstvu.

Dva glavna donatora Fondova za Amazon, Norveška i Njemačka, nedavno su suspendirale subvencije tim fondovima zbog Bolsonarove politike u oblasti zaštite životne sredine.

Kopirati
Drag cursor here to close