Sve veća potražnja za čokoladom

Čokoladna industrija uništava prašume zapadne Afrike

Otprilike 70% svjetskog kakaa proizvodi oko 2 milijuna poljoprivrednika u pojasu od Sijera Leonea pa do Kameruna
Gospodarstvo / Industrija | 18. 10. 2017. u 10:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska čokoladna industrija potpomaže katastrofalno uništavanje prašuma zapadne Afrike, gdje se šume krče radi proizvodnje kakaa. Ilegalni kakao se u lancu prodaje miješa s “čistim” zrnima, što znači da Mars čokoladice ili Milka čokolade mogu sadržavati “prljavi” kakao, s obzirom na to da više od 40 posto kakaa u svijetu dolazi iz Obale Bjelokosti.
Otprilike 70% svjetskog kakaa proizvodi oko 2 milijuna poljoprivrednika u pojasu od Sijera Leonea pa do Kameruna, ali su Gana i Obala Bjelokosti dva najveća proizvođača u svijetu, a istodobno su i najveće žrtve deforestacije. Obala Bjelokosti među afričkim zemljama najbrže gubi šumske površine. Sad je manje od 4% zemlje pod prašumom, a nekada je bila četvrtina.

Sve masovnija potražnja za čokoladom u svijetu znači da više neće biti šuma u Obali Bjelokosti, ako se nekako ne reagira do 2030. Navod je to ekološke organizacije Mighty Earth koja je objavila izvješće zvano Mračna tajna čokolade (eng. Chocolate’s Dark Secret) o krčenju šuma zbog čokolade. Trgovci koji prodaju kakao Marsu, Nestleu i drugim velikim imenima kupuju proizvode ilegalno uzgojene u zaštićenim područjima Obale Bjelokosti gdje su površine prašuma smanjene za više od 80% od 1960. godine, piše portal Geek

Znanstvenici tvrde kako je kakao čudovište koje će samo sebe uništiti. Poljoprivrednicima će na kraju nedostajati drveća koje sijeku i spaljuju, s obzirom na to da njihova sjena štiti biljke kakaa tijekom sušnih razdoblja, a koja su sve intenzivnija zbog masovnog krčenja šuma. Poznate kompanije su potvrdile kako su svjesne problema deforestacije zbog proizvodnje kakaa i tvrde da su se posvetile rješavanju problema.

Predstavnik Marsa je priopćio kako je održivi kakao preveliki zalogaj za svaku kompaniju zasebno, zbog čega će se oni udružiti s ostalima u industriji za rješenje problema. Nestle tvrdi da se “protivi uništavanju prašuma širom svijeta”, jer smatraju kako je to jedan od najvećih ekoloških izazova s kojim se suočava svijet. Predstavnici Mondeleza, kompanije koji pravi i Milku, rekli su da oni aktivno rade na sprječavanju deforestacije. Kompanija Harshey je, pak, navela da joj je cilj do 2020. koristiti 100% održivi kakao.

U ožujku ove godine su se sastali princ Charles i predstavnici dvanaest vodećih kompanija koje proizvode čokoladu da zajedno naprave plan kojim će se stati na kraj “prljavom” kakau. Zaključci do kojih su došli i provedba mjera koje će se poduzeti će biti poznati u studenom na konferenciji UN-a o klimatskim promjenama.

 

Kopirati
Drag cursor here to close