San o nezaboravnom ljetu

Work and Travel: Pandemija poremetila putovanja bh. studenata u Ameriku

Matej je trebao već sredinom lipnja otputovati u glavnu turističku destinaciju na Istočnoj obali.
Lifestyle / Flash | 31. 05. 2020. u 17:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Trebalo je to biti nezaboravno ljeto'', riječi su kojima student Matej Martinović iz Širokoga Brijega opisuje odustajanje od ovogodišnjeg programa Work and Travel u Americi zbog pandemije koronavirusom.

Naime, Work and Travel program je američke Vlade gdje studenti iz čitavog svijeta dolaze raditi i putovati Sjedinjenim Državama. Matej je tako trebao već sredinom lipnja otputovati u glavnu turističku destinaciju na Istočnoj obali.

Ipak dogodine

''Let za Ocean City trebao je biti 12. lipnja, a 15.-og smo već trebali započeti s radom. Uz rad, planirali smo upoznavati brojne gradove po Americi, a povratak kući bio bi uoči početka nove akademske godine'', rekao je za Bljesak.info on.

Dodaje kako će ovo ljeto ipak provesti uz sezonski rad, ali da je pristao na ponudu agencije koja posreduje u programu, za odlazak na putovanje u SAD sljedeće godine. Odluku za odgodom putovanja za sljedeću godinu, tvrde iz organizacije za kulturnu razmjenu i obrazovne programe US Jim iz Mostara, donijelo je većinu studenata.

''Kako bismo minimizirali gubitak sredstava naših studenata, ponudili smo opciju prebacivanja svih uloženih sredstava za iduću sezonu programa, što je dosta studenata i odabralo. Dakle, u toj situaciji studenti ne gube ništa od sredstava ukoliko prebace program za iduće ljeto. Međutim, određen dio studenata je odabrao opciju ostanka na programu, a trenutno smo u fazi čekanja da se otvore termini za izdavanja vize, što je u nadležnosti američkog Veleposlanstva u Sarajevu'', rekli su za Bljesak.info iz US Jim-a.

Povrat novca

Na program Work and Travel studenti, pojašnjavaju iz organizacije, još uvijek mogu otići jer nikakve službene odluke od strane State Departmenta nije bilo oko ukidanja programa.

Za oko 90 studenata kojima posreduje mostarska organizacija u programima Work and Travel i Internship-u novac, tvrde, može biti vraćen, dok oni nisu odgovorni za naknade koje se daju za vizu i zrakoplovnu kartu, jer se to obavlja neovisno o organizaciji.

''S obzirom da neki studenti u ovoj godini završavaju studij te ne mogu prenijeti uložena sredstva na iduće ljeto, ili se ne osjećaju dovoljno sigurno da bi putovali iduće ljeto, njihov povrat sredstava će ići u dvije faze, prema važećem ugovoru. Većinski dio će dobiti na svoje račune, a ostatak će dobiti kroz vaučer koji se može prenijeti na druge polaznike programa Work and Travel'', kazali su za Bljesak.info iz US Jim-a.

Dodaju da ''od prvog dana pratimo situaciju oko COVID 19, te o tome redovno izvještavamo naše studente'' i poručuju da nipošto neće dopustiti da ova situacija ugrozi sigurnost i zaštitu njihovih studenata.

Ipak, Sjedinjene Američke Države trenutno, prema podacima WorldMetera, imaju najveći broj oboljelih od koronavirusa s više od milijun i 800 tisuća osoba. Broj novih slučajeva zaraze i umrlih kontinuirano raste.

Kopirati
Drag cursor here to close