Udruženje "Žena za ženu"

Vrijedne i poduzetne Konjičanke koje su reagirale onda kada je najviše trebalo

Ove žene duži niz godina provode projekte koji doprinose položaju žena u društvu, ali i gradu Konjicu i njihovim stanovnicima.
Lifestyle / Flash | 24. 04. 2021. u 10:00 Piše: M.C./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrijedne, kreativne, poduzetne, ekološki svjesne, hrabre su epiteti kojima bi se mogle opisati žene iz Udruženja "Žena za Ženu" Konjic.

Udruženje je osnovano 2014. godine, a broji 90 članica. Ove žene duži niz godina provode projekte koji doprinose položaju žena u društvu, ali i gradu Konjicu i njihovim stanovnicima.

Foto: Udruženje "Žena za ženu" Konjic / Djelo vrijednih žena

Pokrenule su projekt "Konjic u vezu" u kojemu su svim zainteresiranim djevojkama i ženama prenijele znanja o krojenju, šivenju i vezu.

Tradicionalni zanati ne smiju otići u zaborav

"U današnjem vremenu suvremenih tehnologija, tradicionalni zanati polako padaju u zaborav, pa tako i zanati krojenja, šivenja i veza. Ideju o projektu, te pokretanja tečaja krojenja i šivenja članice udruženja su iskazale na sastancima i druženjima. Ukazale su na nedostatak znanja iz oblasti šivanja i izrade rukotvorina.

Budući da su ciljevi definirani Statutom udruženja između ostalog prosvjećivanje žena i razni vidovi edukacije, gdje se članstvo osposobljava za bolji i napredniji život, te očuvanje tradicije članice su dale inicijativu za provedbu ovog projekta. Među članicama udruženja su i iskusne dugogodišnje krojačice'', rekla je za Bljesak.info predsjednica Udruženja "Žena za Ženu" Lejla Halilović.

Foto: Udruženje "Žena za ženu" Konjic / Kuhinjski setovi

U nadi da će uspjeti realizirati ovakav jedan projekt, koji nije nimalo jednostavan, te iziskuje ogromna financijska sredstva, Halilović je uputila Pismo interesa Udruženju za razvoj i afirmaciju društva NODAS iz Sarajeva za međusobnu suradnju i podršku projektu.

Na njihovo veliko zadovoljstvo suradnja je ostvarena u 2019. godini i krenulo se u realizaciju dvogodišnjeg projekta, koji se i nakon tog perioda intenzivno nastavlja.

Kuhinjski set, cekeri, jastuci...

"Kroz projekt udruženja NODAS “Osnaživanje poljoprivrednih, obrtničkih i uslužnih poduzeća pod vodstvom žena u općinama Konjic, Kladanj i Vlasenica” podržan je projekt “Konjic u vezu” s novčanim iznosom od 12.000 eura u tehničkoj opremi i materijalima. Prepoznavši značaj projekta sufinanciranjem na projektu svoju podršku dala je i Općina Konjic i samo udruženje “Žena za ženu” Konjic.

Zahvaljujući udruženju “Žena za ženu” projektom udruženja NODAS podržana je i 31 žena u općini Konjic s grantom od 3.000 eura za razvoj i unapređenje svojih biznis ideja, što ima veoma veliki značaj za žene u općini Konjic", rekla je Halilović.

Udruženje je pomogalo institucijama u suzbijanju pandemije COVID 19. Uručile su donacije JU Dom zdravlja Konjic, JU Opća bolnica Konjic, četiri kompjutera za učenike koji nisu bili u mogućnosti da kupe i prate online nastavu, te zadnju donaciju (na koju čekaju da bude uručena) zajedno s udruženjem NODAS za JU Dom zdravlja Konjic, Kladanj i Vlasenicu i JU Opću Bolnicu Konjic u plahtama, paravanima, kompresama i maskama.

Konjic kao glavni motiv

Rezultat projekta "Konjic u vezu" je kuhinjski set s motivima Kamene ćuprije i rijeke Neretve koji sadrži stolnjak, šest salveta, nadstolnjak, kecelju i rukavicu.

Postupak brendiranja još traje, ali set su već prepoznali brojni turistički djelatnici. Osim toga, kuhinjski set ne mora imati samo motive Konjica, nego može imati  i motive koje svaki kupac želi.

Osim kuhinjskog seta, ove vrijedne žene su napravile i pamučne cekere, kojima se želi podići ekološka svijest i kojima se želi smanjiti korištenje PVC vrećica.

"Moram istaknuti da su svoj interes za naše proizvode iskazali naši turistički radnici i rafteri u Konjicu kao proizvode i suvenire za promociju turističkih kapaciteta. To je ujedno i veoma značajna podrška udruženju i ženama koje šiju, jer smo angažirali nezaposlene žene, koje su po svojim godinama nekonkurentne na tržištu.

Nismo se zaustavile samo na ovim proizvodima, proširile smo asortiman proizvoda na izradu posteljina, peškira, cekera i jastuka s vezenim motivima i porukama. Pružile smo mogućnosti i personaliziranih poklona proizvoda s vezom na majicama, amblema na sportskoj odjeći", rekla je Halilović.

Svoj doprinos vrijedne žene su dale i u godini pandemije. Tada su u roku od nekoliko sati stavile na raspolaganje svoje kapacitete i napravile zaštitne maske za zaštitu od zaraze opasnim virusom Covid-19.

Za nekoliko sati napravile maske

"Proglašenjem prirodne nesreće 17.3.2020. u Federaciji BiH, u Konjicu smo zatečeni veoma teškom situacijom. U Konjicu nije bilo zaštitnih maski, niti su se mogle nabaviti, JU Dom zdravlja i Opća bolnica Konjic nisu imali više od 50 maski na sve medicinske radnike i uposlenike, uposlenici MUP-a također nisu imali maske, Krizni stožer Općine Konjic. Situacija je bila bezizlazna, jer smo postali “zatvoreni grad” gdje nitko nije mogao niti ući niti izaći.

Kao predsjednica udruženja, a kao mnogo puta do tada svjesna sam da se moramo prilagoditi datoj situaciji, te u dogovoru s instruktoricom i polaznicama tečaja šivenja donosimo odluku da počnemo šiti pamučne zaštitne maske. Ispostavilo se da je udruženje “Žena za ženu” Konjic jedino koje ima mogućnosti za izradu maski, a što je najvažnije situaciju smo shvatile krajnje ozbiljno. Sve se događa nevjerojatno brzo u nekoliko sati", objašnjava Halilović.

Foto: Udruženje "Žena za ženu" Konjic / Maske koje su izradile

Udruženje je najprije kontaktiralo prim.dr. spec.epidemiologinju Arminu Lazarević s kojom su se konzultirali o kvaliteti materijala i dobili potvrdu da se od njihovih materijala mogu raditi pamučne zaštitne maske.

Materijalima, koje su osigurale za projekt, 15 dana polaznice tečaja u radionici su izrađivale maske uz nadzor instruktorice Dragice Špuren.

"Zbog situacije gospodarski subjekti nisu mogli nastaviti rad bez maski svojim radnicima, tako da smo se našle u situaciji da ne možemo osigurati sve potrebne količine.

Podršku u ovoj situaciji smo imale i od uposlenika Radio Konjica, koji su nas po potrebi i zahtjevima uključivali u izravni program, te smo tim putem pozvale sve žene s područja općine Konjic, koje znaju šiti da nam se jave i pomognu. Na naš poziv se odazvalo dvadeset žena i ovim putem im se od srca zahvaljujem", rekla je Halilović.

Foto: Udruženje "Žena za ženu" Konjic / Konjic kao vodeći motiv

Funkcionirali smo kao jedno

Istaknula je kako je veliki broj Konjičana, onih koji žive u njemu, ali i u inozemstvu, pomogao i podržao ih svojim donacijama na čemu im je ovo Udruženje zahvalno. U pandemiji pomoć su im pružili i policijski službenici iz Policijske stanice Konjic.

"Izrađujući maske u radionici za radnike u tvrtkama za prvu, drugu i treću smjenu, a da bi ih mogli odmah koristiti, mi smo koristeći vešeraj u Islamskom centru u Gradskoj džamiji, gdje se nalazi naša radionica, te maske prale, sušile, peglale i pakovale za smjene radnicima.

Vršile smo dezinfekciju kako smo bile u mogućnosti – pranje na 90 stupnjeva, sušenje u sušilici i peglanje na 2600 vati. Točan broj izrađenih maski nemamo, ali smo po nekim pokazateljima dobile smo broj oko 6.000 urađenih maski", rekla je Halilović.

Foto: Udruženje "Žena za ženu" Konjic / Vrijedne ruke sve su stigle

Rekla je da je Udruženje i napravilo dječje maske s vezenim imenima u raznim bojama.

Ne planiraju stati

"Iskreno moram priznati da sam ponosna na organiziranost i odgovornost svih nas u toj situaciji. Uvezale smo jedan lanac udruženja žena, mladih volontera, institucija u nestvarno kratkom vremenu i svi smo funkcionirali kao jedno", smatra.

Foto: Udruženje "Žena za ženu" Konjic / Žene zajedno mogu više

Osim, prezentacije Kuhinjskog seta i provođena projekta "Konjic u vezu" u 2021. godini, ovo Udruženje planira dodjelu nagrada Plaketa žena inspiracija.

Zatim planiraju organizirati sajam Festival ženskog stvarateljstva “Mozaik”, te realizirati ekoprojekt kojim bi podigle svijest stanovništva o štetnosti korištenja PVC vrećica.

Foto: Udruženje "Žena za ženu" Konjic / Plakete

Projekti i aktivnosti koje je provelo Udruženje "Žena za ženu" Konjic, a koje je potrebno izdvojiti:

1. Karavan Književnica je projekt predstavljanja konjičkih književnica u drugim gradovima BiH organizirajući književne večeri i promovirajući knjigu autorice Mirjane Kapetanović "Uzdam se u svoju snagu", u izdanju udruženja na Bosanskom jeziku, a koja je predstavljena 2015. godine na Svjetskom kongresu žena u Rimu i Milanu na talijanskom jeziku. Na Svjetskom kongresu žena Mirjana je inzistirala da to bude predstavljanje na Bosanskom jeziku, te joj je dodijeljena prevoditeljica.
2. Život je vrijedan i kad si bolestan je projekt, koji su članice Udruženja provodile tri godine i kojim su ukazale na oboljele od karcinoma, obzirom da je općina Konjic bila na trećem, a sada na četvrtom mjestu po broju oboljelih u HNŽ-u
3. Međunarodni festival hrane "Food Fest Konjic, Okusi Konjica na kojemu članice Udruženja pripremaju i prezentiraju tradicionalnu hranu na licu mjesta
4. Plaketa "Žena inspiracija" je jedinstvena nagrada koju je ustanovilo udruženje “Žena za ženu” Konjic i dodjeljuje se u tri kategorije: Žena iz javnog života; Žena uspješna neVidljiva i Organizacija inspiracija
5. Kreativne radionice Decoupage za žene i djevojke
6. Organiziranje književnih i večeri sevdaha
7. Konjic u vezu
8. Sajmovi i bazari
9. Izrada Lokalnog akcijskog plana za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja, projekta koji financira EU u implementaciji Fondacije Cure i Ekonomsko osnaživanje žena BiH

Kopirati
Drag cursor here to close