"Pretty Woman"

Vivian i Edward: Trebala je to biti priča bez sretnog završetka

Lifestyle / Flash | 09. 03. 2017. u 22:42 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Pretty Woman" za mnoge je najbolja filmska romansa svih vremena, a ovo ostvarenje iz 1990. godine učinilo je tada 22-godišnju Juliju Roberts svjetskom glumačkom zvijezdom.

Romantična komedija u kojoj ona glumi prostitutku Vivian Ward, a Richard Gere uspješnog poslovnog čovjeka Edwarda Lewisa, prema prvoj verziji scenarija nije trebala imati sretan svršetak.

Filmski mogul Jeffrey Katzenberg, nekadašnji šef slavne Walt Disney Company, potvrdio je 27 godina nakon premijere filma kako je bilo zamišljeno da Vivian na kraju tragično strada. I to na bizaran način - smrt predoziranjem.

"Originalna verzija filma bila je prilično tmurna. Vjerujem da je trebala umrijeti od prevelike doze droge. Bilo je teško uvjeriti ljude da ovaj film postane bajka, koju će uraditi Disney, a ona princeza u toj bajci. Ostalo je povijest", kazao je Katzenberg na tiskovnmoj konferenciji u New Yorku.

Disney je otkupio scenarij za "Pretty Woman" i prepravio ga u modernu hollywoodsku bajku.

"Pretty Woman" je koštao manje od 15 milijuna dolara, a zaradio je gotovo pola milijarde.

I bez dramatične filmske smrt, uloga Vivian donijela je Juliji Roberts nominaciju za Oscara.

Zanimljivosti o filmu "Pretty Woman"

Radni naslov bio je "3000", prema svoti od 3.000 dolara koje je Edward Lewis platio Vivian za njezine usluge.

Richard Gere je u filmu dosita svirao klavir. I to jedan komad koji je sam napisao. Dakle, glazba koja se u filmu čuje je autentična i iz njegovih prstiju.

Ljubavna scena na klaviru kasnije je glazbeno sinkronizirana. Navodno su originalni zvuci koje su na tipkama proizvela tijela Vivian i Edwarda bili nepodnošljivi.

Opera koju su njih dvoje u filmu skupa gledali bila je izvedba Vedijeve „La Traviate“. U njoj se također jedna prostitutka zaljubljuje u bogataša.

Ogrlica koju je nosila Vivian, bila je vrijedna 250.000 dolara. Za vrijeme snimanja imala je posebnog čuvara.

Pošto redatelj Garry Marshall u vrijeme snimanja još nije znao kakav će biti kraj filma, snimio je navodno toliko materijala da je utrošio 115.000 metara filmske vrpce, a za konačnu verziju filma iskorištene su scene sa samo 19.000 metara.

Producenti su željeli snimiti i nastavak ovog filma, te su naručili i njegov scenarij. Julia Roberts je pak odbila sudjelovati u novome filmu, jer se bojala razočarenja kod publike.

Auto koji Edward vozi na početku filma, kad upoznaje Vivian na ulici, bio je Lotus Esprit.

Tamo gdje se u filmu pojavljivalo obnaženo tijelo Vivian, nije se radilo o tijelu Julije Roberts, nego o njezinoj dublerici Donni Scoggins.

U sceni u kojoj Vivian uživa u slojevima pjene raskošnog hotelskog kupatila, Julia Roberts je toliko loše pjevala, da je čitava ekipa, osim kamermana, napustila 'poprište'.

Crveni sako koji je Vivian nosila u filmu, kupljen je u istoj ulici u kojoj je 'radila' kao prostitutka, za 30 dolara.

Za ulogu Vivian producenti su prvo razmatrali glumice Jennifer Connelly, Molly Ringwald, Sandru Bullock i Daryl Hannah.

Prije nego što je za glavnu mušku ulogu odabran Richard Gere, u igri su bili i Christopher Reeve, Al Pacino i Burt Reynolds.

Julia Roberts nije, unatoč nominaciji, 1991. dobila Oscara za ulogu Vivian, ali jest Golden Globe priznanje.

Roxette su za pjesmu iz filma „It Must Have Been Love“ dobili nagradu Grammy.

Kopirati
Drag cursor here to close