Nosite udobno

Visoke pete mogu povećati rizik od raka?

Lifestyle / Flash | 27. 07. 2016. u 13:36 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovo je grozna vijest za sve žene koje ne mogu odoljeti privlačnim cipelama s visokom potpeticom.

U visokim petama noge nam izgledaju ljepše, figura vitkija, a s njima dolazi i ljepše držanje i samopouzdanje koje nam može podariti samo taj par obuće.

No, jesu li štikle zaista kobne za naše zdravlje?

Već je poznato kako stalno nošenje visokih potpetica, pogotovo neudobnih, može deformirati stopalo i prste, dovesti do problema s kralježnicom i koljenima, te skratiti list.

Najnovije istraživanje koje dolazi iz Californije kaže kako previše vremena u visokim potpeticama može dovesti i do povećanja rizika od raka, piše Daily Mail.

Zašto?

Zbog nošenja visokih potpetica gležnjevi i stopala često su natečeni što može dovesti do oštećenja tkiva, ali i do gubitka elastičnosti arterija.

Premda predispozicije za dobivanje raka možemo imati i genetski, bilo što, što može narušiti naš DNA i otežati samoizlječenje tijela dovodi nas u opasnost, kaže Dr.Agus.

"Kada se DNA ne obnavlja kako treba izloženi smo raku i ostalim bolestima", upozorava.

Niže pete su udobnije pa bi mogle smanjiti rizik, no ako su neudobne opet mogu izazvati otečenost stopala i zglobova.

Ukratko, stalno nošenje visokih potpetica može oslabiti naš obrambeni mehanizam, koji nam je prijeko potreban u slučaju borbe protiv opakih bolesti.

Pazite na svoje tijelo i nosite udobne cipele, a štikle ostavite za važne izlaske. To naravno, ne znači da se u potpunosti morate odreći dodatih centimetara.

Već nekoliko sezona jako su popularne cipele s debljim, stabilnim petama koje su jako udobne i blage prema stopalima.

Kopirati
Drag cursor here to close