Novi dokumentarac

Video: Kako je godina bez natjecanja utjecala na karijere sportaša

Za tisuće sportaša širom svijeta, 2020. godina je trebala biti najveća u karijeri.
Lifestyle / Flash | 09. 07. 2021. u 20:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošla godina bila je globalni poremećaj bez presedana, a njene posljedice pogodile su i sport. Film „One Extraordinary Year“ (jedna neobična godina) otkriva šta je ovih 12 mjeseci značilo za sportaše koji su trebali obilježiti 2020.

Za tisuće sportaša širom svijeta, 2020. godina je trebala biti najveća u karijeri. Onda je izbila globalna pandemija i svijet se zaustavio, a s njim i sport. Sportaši koji su neumorno trenirali za nastupe na svjetskoj pozornici, našli su se u lockdownu.

Foto:PR / Globalnom pandemijom svijet se zaustavio, a s njim i sport

Ono što se događalo u idućih 12 mjeseci bila je „Jedna neobična godina“, kako glasi i naslov dugometražnog dokumentarnog filma (One Extraordinary Year) koji govori o preprekama i izmijenjenim kriterijima godinu dana kasnije, dok ciljevi ostaju isti.

Za one koji se zbog ozljede, bolesti ili loše forme nisu uspjeli kvalificirati za Olimpijske igre, bila je to druga prilika. Za druge je pomjeranje datuma imalo suprotan efekt, što znači da neki nisu mogli biti na vrhuncu forme u pravom trenutku.

„Bilo je to kao da trčite maraton i, kada ste nadomak cilja, odjednom vam kažu da morate trčati još 20 kilometara“, kaže argentinska jedriličarka Ceci Carranza.

Carranza je uz Santiaga Langea, također osvajača olimpijskog zlata za Argentinu, jedna od četvoro sportaša na čije se priče film fokusira. Odsječeni u Europi daleko od obitelji, oni se bore da pronađu harmoniju jer je Santijeva opsesija pobjedom po svaku cijenu u suprotnosti sa željom Ceci da postane majka „i bude više čovjek“.

Za američkog mačevaoca rođenog u Britaniji, Milesa Chamleya-Watsona, ova godina bila je druga prilika: „Mogu se vidjeti na pobjedničkom postolju“, najavljuje bombastično. Ali, uz borbu s poremećajem pažnje, ozbiljnu ozljedu koljena i vrtlog varljivih ideja, taj cilj hiperenergičnoj superzvijezdi može izgledati kao fatamorgana.

„Covid je sve promijenio“, kaže britanska sedmobojka Niamh Emerson, treća nositeljica priče u filmu. Ona je 2018. godine potrgala tetivu, što je značilo da se iduće dvije godine nije mogla natjecati. Dodatna godina joj pruža drugu priliku za uspjeh. Dok se trudi „da bude najbolja na svijetu“, korača po tankoj žici između ozljede - odnosno odustajanja - i vrhunske forme.

U Norveškoj, najbolji svjetski dvojac u odbojci na pijesku, Christian Sørum i Anders Mol, poznati kao 'odbojkaški vikinzi', našli su se zatvoreni u svojim kućama, suočavajući se s mogućnošću da ozljeda okonča njihovo partnerstvo za Svjetsko prvenstvo.

Foto:PR / Što je ovih 12 mjeseci značilo za sportaše 

Pored četvoro sportaša koji čine okosnicu priče, u filmu se pojavljuje plejada sportskih zvijezda, među kojima su Mondo Duplantis, Carlin Isles, Will Claye i Matteo Berrettini.

Njihove nevjerojatne priče povezane su nizom intervjua, selfie videa i arhivskih snimaka brojnih sportaša koji teže samom vrhu u svojim sportovima.

„One Extraordinary Year“ donosi neposredan uvid u njihov trud na sportskom terenu i van njega, dok čekaju da se raziđu oblaci ove globalne nepogode. „Nakon oluje, osjećamo se jači“, promišlja Carranza. „Optimistična sam po pitanju onoga što dolazi.“

Dokumentarac se može pogledati ekskluzivno na Amazon Fire TV i Echo Show.

Kopirati
Drag cursor here to close