Treći dokument

Usvojen GAP BiH: Država se brine za ravnopravnost spolova

GAP BiH sadrži mjere koje će biti provedene radi realizacije tri strateška cilja usmjerena na izradu, provođenje i praćenje programa mjera za unapređeje ravnopravnosti spolova
Lifestyle / Flash | 05. 11. 2018. u 17:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ilustracija

Vijeće ministara je usvojilo ciljeve, programe i mjere za ostvarivanje ravnopravnosti spolova u svim oblastima društvenog života i rada.

Naime, Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je Odluku o usvajanju Gender akcijskog plana Bosne i Hercegovine (GAP BiH)  za period 2018. – 2022. godine.

Ovo je treći dokument u ovoj oblasti koji sadrži strateške ciljeve, programe i mjere za ostvarivanje ravnopravnosti spolova u svim oblastima društvenog života i rada.

GAP BiH sadrži mjere koje će biti provedene radi realizacije tri strateška cilja usmjerena na izradu, provođenje i praćenje programa mjera za unapređeje ravnopravnosti spolova u institucijama vlasti po prioritetim oblastima; izgradnju i jačanje sustava, mehanizama i instrumenata za postizanje ravnopravnosti spolova; kao i uspostavljanje i jačanje suradnje i partnerstva.

Među prioritetnim oblastima su sprečavanje i suzbijanje nasilja na osnovu spola, uključujući nasilje u obitelji i trgovinu osobama, rad, zapošljavanje i pristup ekonomskim resursima,  javni život i donošenje odluka te daljnje jačanje suradnje na regionalnom i međunarodnom nivou.        

Usvajanje Gender akcijskog plana obveza je Bosne i Hercegovine proistekla iz domaćih dokumenata, kao i međunarodnih obaveza preuzetih ratifikacijom konvencija iz oblasti ravnopravnosti spolova.  

Kopirati
Drag cursor here to close