KOMA

U subotu ulična akcija ''Biti manjina ne znači biti manji - manjiNE''

Lifestyle / Flash | 24. 12. 2015. u 10:15 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija marginaliziranih skupina u BiH / KOMA, uz podršku USAID-a, provodi četiri kampanje javnog zagovaranja u vremenu od 2015. do 2018. godine.

Koalicija marginaliziranih skupina u BiH / KOMA je multisektorska koalicija koja broji 66 članica iz svih dijelova BiH. KOMA mnogim svojim aktivnostima pokušava skrenuti pažnju javnosti na položaj marginaliziranih skupina u BiH, prije svega na njihov socijalni i ekonomski status. 

U proteklom periodu aktivnosti KOMA-e su bile usmjerene na provođenje instrumenata zaštite ljudskih prava i jednakih mogućnosti uspostavljanjem minimuma socijalne sigurnosti i jednakih mogućnosti kao i pronalaženjem mogućnosti za osiguravanje servisa u lokalnoj zajednici umjesto trenutnih sistemskih rješenja institucionalnog smještaja osoba sa invaliditetom.

Ove aktivnosti realizirane su u sektoru ljudska prava – marginalizirane skupine kojeg vode FSU u BiH i IBHI, a koji su i tajništvo Koalicije KOMA, u okviru Programa održivosti civilnog društva (CSSP) kojeg uz podršku USAID-a, implemenitraju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD) u vremenu rujan 2013. do kolovoza 2018. godine.

U narednom periodu KOMA će se fokusirati na neriješeno pitanje položaja nacionalnih manjina i njihovih izbornih prava u Izbornom zakonu (odnosno na nemogućnost izbora predstavnika nacionalnih manjina na više nivoe zakonodavne vlasti uključujući kantone, entitete, BiH itd.), te na socijalno poduzetništvo koje predstavlja snažan poticaj zapošljavanju marginaliziranih skupina. 

Unutar ovih aktivnosti KOMA-e pokreće kampanju pod sloganom

''Biti manjina ne znači biti manji - manjiNE”.

''U sklopu ove kampanje, 28.12.2015. godine u 11 sati ispred Katedrale u Sarajevu, organiziramo uličnu akciju koja će na satiričan način pokazati da manje nije uvijek manjina, a blagdansko raspoloženje doprinjet će tome da se pokaže da svi ljudi trebaju biti jednaki'', najavili su iz KOMA-e.

Ističu kako je ovo prije svega edukativna kampanja putem koje se mladim ljudima želi pokazati da pripadnici manjina nisu manje vrijedni, manje bitni, nego da su jednaki i da moraju imati ista prava kao i svi drugi građani.

Ovakvom akcijom žele na jednostavan način reći građanima kako bi svi trebali imati pravo da biraju i budu birani i da je to jedno od osnovnih ljudskih prava.

Kopirati
Drag cursor here to close