Rješenje

U 4 koraka do zdrave štitnjače

Bilo da se radi o hipertireozi (pojačanom radu štitnjače) ili hipotireozi (oslabljenom radu štitnjače), pomoći vam mogu ova 4 koraka koja je osmislio Vivek Mittal, stručnjak na području ayurvede i joge.
Lifestyle / Flash | 28. 11. 2023. u 10:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neprestano ste umorni?

Gubite ili dobivate na težini bez logičnog objašnjenja i opada vam kosa?

Proživljavate nagle promjene raspoloženja? Muči vas lupanje srca i preosjetljivi ste na toplinu?

Sve su to mogući simptomi poremećaja u radu štitnjače.

Stres, nezdrava hrana, izloženost toksinima, pasivan stil života te ozbiljan manjak minerala i nutrijenata, poput joda, smatraju se glavnim okidačima za oboljenja ove žlijezde, koja najčešće pogađaju žene, prenosi Alternativa za vas.

Ova mala leptirasta žlijezda smještena u vratu luči hormone T3 i T4 koji reguliraju metabolične funkcije u organizmu, samim time utječu gotovo na sve organe i razinu energije.

Stoga, njezin pojačan ili oslabljen rad izbacuje cijeli organizam iz ravnoteže te je svakodnevni život zbog toga znatno narušen.

Premda se prema modernoj medicini poremećaji u radu štitnjače ne mogu trajno eliminirati, već samo držati pod kontrolom uz pomoć lijekova, iskustva ljudi pokazuju da se ovaj problem može riješiti prirodnim putem.

Brojna su svjedočanstva onih koji su svoju štitnjaču vratili u balans uz pomoć promjena u prehrani, fizičke aktivnosti te uzimanja ključnih vitamina i minerala, poput iznimno važnog joda.

Bilo da se radi o hipertireozi (pojačanom radu štitnjače) ili hipotireozi (oslabljenom radu štitnjače), pomoći vam mogu ova 4 koraka koja je osmislio Vivek Mittal, stručnjak na području ayurvede i joge.

U 4 koraka do zdrave štitnjače

1. Korak: Masaža hladno prešanim uljem oraha

Prema ayurvedi, hladno prešano ulje oraha odličan je saveznik zdravlja štitnjače.

Važno je znati da na rad štitne žlijezde utječe i hipofiza. Ona, naime, regulira proizvodnju hormona štitne žlijezde T3 i T4.

Upravo masaža vrata uljem oraha pozitivno utječe na rad mozga, na čijoj se bazi nalazi hipofiza, mala žlijezda veličine graška.

Primjena: u večernjim satima, prije odlaska na spavanje, nakapajte na dlan 4-5 kapi ulja oraha pa oko 5 minuta masirajte donji dio vrata (gdje se nalazi štitna žlijezda).

Prakticirajte ovu masažu redovito barem tijekom 3 mjeseca.

Nemate li ulje oraha, još jedna ideja za masažu jest crveni luk. Jednostavno prepolovite crveni luk pa polovicom izmasirajte vrat.

2. Korak: Konzumacija napitka od sjemenki korijandra

Ovaj ayurvedski napitak smatra se pravim nektarom za štitnjaču, ali i kožu i kosu.

Napitak od korijandra sadrži visok udio vitamina, poput B1, B2, B3, C i K, te minerala, kao što su željezo, bakar, kalcij, kalij, cink, magnezij i mangan.

Osobe s poremećajima u radu štitnjače često pate od manjka ključnih nutrijenata.

Primjena: u mužar stavite 1 punu žličicu sjemenki korijandra pa ih zdrobite i usitnite. Stavite ih u čašu vode, pokrijte i ostavite da odstoji preko noći.

Sutradan ujutro kuhajte vodu sa sjemenkama sve dok se ne smanji za pola.

Zatim procijedite i popijte, najbolje ujutro, pola sata prije doručka.

Savjet:

Za usitnjavanje korijandra nemojte koristiti mikser jer će previše zagrijati sjemenke i tako uništiti vitalne nutrijente koji su ključni za izlječenje štitnjače. Uz ovaj napitak nemojte konzumirati nikakve druge sokove. Napitak od korijandra uzimajte svako jutro tijekom 3 mjeseca.

3. Korak: Prakticirajte jednostavne i vrlo efikasne vježbe joge

Prva vježba: u sjedećem položaju zatvorenih usta ispuštajte zvuk „mmm“ iz grla tako da glavu naizmjence spuštate dolje pa je zabacujete prema natrag. Ponovite vježbu 5 puta.

Druga vježba: duboko udahnite zatvorenih usta tako da su vam glasnice lagano stisnute (čuje se zvuk iz grla), a zatim bez izdaha, odnosno za zadržanim dahom, spustite glavu prema dolje (ostanite koliko vam dah dopušta).

Potom pritisnite desnu nosnicu te izdahnite kroz lijevu. Ova se vježba zove ujjayi pranayama.

Treća vježba: ova vježba podsjeća na lavlju riku, zato se i zove položaj lava. Sjednite na pete, stavite dlanove na koljena ili ispred sebe.

Potom snažno zinite, izbacite jezik prema van te ispustite glas poput lavlje rike, a pogled usmjerite prema gore. Ponovite vježbu 10 puta. Ova vježba izvrsno opušta čeljust, lice i vrat te je jako dobra i za štitnjaču.

4. Korak: Promjena prehrane

Još jedan od ključnih koraka potrebnih za izlječenje štitnjače jest svakako promjena prehrane.

Za rad štitnjače jako je važan mineral jod koji biste trebali unositi u organizam. Najbolje je konzumirati morske alge, cjelovite žitarice, leću, banane i mrkvu. Možete koristiti i kapi joda.

Kupus, kikiriki i cvjetaču je dopušteno jesti, ali samo ako nisu sirovi, već dobro skuhani ili poprženi.

Minimalno konzumirajte čaj i kavu jer oni sadrže kofein i tanine koji mogu ometati proces izlječenja štitnjače.

Potpuno eliminirajte procesiranu i prerađenu hranu. Prednost dajte svježem sezonskom voću i povrću.

Pridržavajte se i tzv. pravila zdravog tanjura.

Polovica vašeg tanjura trebala bi sadržavati svježe i sirovo povrće, poput mrkve ili salate (to se ne odnosi na kupus i cvjetaču), ¼ tanjura napunite hranom bogatom proteinima, poput leće, a preostalu četvrtinu napunite složenim ugljikohidratima bogatim dijetalnim vlaknima (smeđa riža, proso…)

Prvo pojedite svježe, a zatim ono kuhano.

Također, konzumirajte sirovi crveni luk, kao i svježi kokos, ako ste u mogućnosti, jer je dobar za štitnjaču. Svakodnevno jedite svježe i sezonsko voće.

Izbjegavajte plastičnu ambalažu te svu hranu i napitke čuvajte u staklenim ili metalnim posudama. Izbacite i aluminijske tave jer aluminij nepovoljno utječe na štitnjaču.

Pridržavajući se navedenih koraka te izbjegavajući stres, u roku od 2-3 mjeseca možete uspostaviti normalan rad štitnjače.

Napomena: Ako već uzimate lijekove za štitnjaču, postupno smanjujte njihovu dozu te ih s vremenom možete potpuno izbaciti. Redovito pratite stanje vaše štitnjače.

Kopirati
Drag cursor here to close