Mostar

Stari most na sat vremena utonuo u mrak za spas planeta Zemlje

Gašenjem svjetala na UNESCO-vom zaštićenom spomeniku Mostar se 12. put pridružio globalnoj inicijativi Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) ''Sat za planet Zemlju''.
Lifestyle / Flash | 31. 03. 2019. u 08:20 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stari most u Mostaru u subotu u 20:30 sati utonuo je u mrak na sat vremena, za spas planeta Zemlje čime se pridružio globalnom pokretu za podizanje svijesti o štetnosti klimatskih promjena.

Gašenjem svjetala na UNESCO-vom zaštićenom spomeniku Mostar se 12. put pridružio globalnoj inicijativi Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) ''Sat za planet Zemlju'', s preko 2.000 svjetski poznatih znamenitosti iz više od 7.500 gradova iz 180 zemalja svijeta u borbi protiv klimatskih promjena.

Uz Stari most u Mostaru svjetla je ugasio veliki broj građana na brojnim građevinama i privatnim objektima i uz paljenje svijeća na sat vremena pokazao svjesnost o klimatskim promjenama te da misle na buduće generacije.

Foto: Anadolija / Stari most na sat vremena utonuo u mrak za spas planeta Zemlje

Iz svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF pozvali su građane Bosne i Hercegovine da u 20:30 sati ugase svjetla u okviru akcije ''Sat za planet Zemlju'', navodeći kako je ove godine iz BiH više od 20 gradova odlučili na 60 minuta zamračiti svoja središta i prepoznatljive znamenitosti među kojima je spomenik na UNESCO-ovom popisu svjetske kulturne baštine Stari most u Mostaru, te most u Višegradu.

Inače, globalna inicijativa WWF-a ''Sat za planet Zemlju'' nastala je 2007. godine u Sydneyu s ciljem osvještavanja stanovništva svijeta o prekomjernoj potrošnji Zemljinih resursa i energetskoj učinkovitosti te štetnosti klimatskih promjena i čovjekovog negativnog utjecaja na Zemlju.

Foto: Anadolija / Stari most na sat vremena utonuo u mrak za spas planeta Zemlje

Tijekom godina akcija je prerasla u najveći globalni pokret za podizanje svijesti o štetnosti klimatskih promjena.

Ove godine provodi se u više od 180 zemalja. Središta više od 7.500 gradova je u mraku, baš kao i 2.000 svjetski poznatih znamenitosti.

Kopirati
Drag cursor here to close