Za Zemlju

Stari most će utonuti u mrak

Lifestyle / Flash | 22. 03. 2017. u 14:02 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suočavanje s posljedicama klimatskih promjena mora postati realnost, a WWF na to podsjeća i ove godine organizacijom desetog, jubilarnog Sata za planet Zemlju.

Iz te svjetske organizacije za zaštitu prirode upućen je poziv svim gradovima da se uključe u tu akciju te da u subotu, 25. marta, od 20.30 do 21.30 sati isključe javnu i dekorativnu rasvjetu koja osvjetljava glavne znamenitosti grada ili gradske trgove.

Globalna akcija Sat za planet Zemlju, u svijetu poznata kao Earth Hour, obilježit će se na svih šest kontinenata. U WWF-u vjeruju da će ove godine sudjelovati još više zemalja nego lani kada ih je bilo 178.

U Hrvatskoj je u mrak utonulo 68 gradova, u Sloveniji 27, a u Bosni i Hercegovini dvadesetak gradova. U Srbiji je uz sudjelovanje 85 gradova priređeno i spektakularno 3D mapiranje gradske vijećnice. Sat za planet Zemlju 2016. priređen je i u Albaniji, Crnoj Gori, na Kosovu i u Makedoniji, prenosi portal croenergo.eu.

Od 2007. godine Sat za planet Zemlju mobilizirao je brojna poduzeća, organizacije, vlade i stotine milijuna ljudi u više od 7.000 gradova.

WWF od samog početka provođenja te akcije potiče pojedince da djeluju po pitanju klimatskih promjena. Jedan sat koji provodimo u mraku trebao bi poslužiti kao podsjetnik da se mora osigurati održiva budućnost planete Zemlje.

Najpoznatije svjetske znamenitosti ponovno će utonuti u mrak posljednje subote u martu. U WWF-u se nadaju da će se Eiffelovom tornju, rimskom Coloseumu ili londonskom Big Benu gašenjem javne i dekorativne rasvjete 25. marta od 20.30 do 21.30 sati pridružiti Gradske zidine u Dubrovniku, Stari most u Mostaru, zidine Kalemegdanske tvrđave u Beogradu, kao i glavni trgovi Ljubljane, Prištine, Podgorice, Skoplja i Tirane.

Kopirati
Drag cursor here to close