#imaizać!

Solidarno za slobodu – slobodu okupljanja, slobodu identiteta i slobodu ljubavi!

Budite i vi podrška. Budite promjena. Izađimo na ulicu za sve nas. Solidarno za slobodu – slobodu okupljanja, slobodu identiteta i slobodu ljubavi!
Lifestyle / Flash | 07. 09. 2019. u 19:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Prošlo je pet mjeseci i sedam dana otkako smo u javnost iznijeli informaciju da ćemo 8. rujna organizirati prvu Bosanskohercegovačku povorku ponosa. Sutra neće biti prvi put da mi, lezbijke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne i queer osobe i naše obitelji izlazimo na ulicu i da se borimo za naša ljudska prava. Ali ćemo sutra prvi put ujedinjeni u našoj borbi, izaći i poručiti da nam je dosta svakodnevnog ponižavanja i tjeranja u četiri zida. Sutra ćemo svi i sve zajedno sa ulice poslati poruku da mi postojimo i da više nikada nećemo dopustiti da nas itko u ovoj državi tuče, zatvara, izbacuje iz kuće i ne dozvoljava nam da dostojanstveno živimo", stoji u priopćenju za javnost Bh. povorke ponosa.

LGBTIQ osobe u BiH prisiljene su svoje živote živjeti nevidljivo, izolirano i neprihvaćeno, trpeći diskriminaciju i nasilje u javnim, a često i u privatnim prostorima – od porodice do ulice, radnog mjesta, škole, fakulteta, javnih institucija, kafića gdje se moraju skrivati, suzdržavati i prešućivati osjećaje, identitete i stavove.

Realnost je da živimo u strahu od nasilja i odbacivanja. Nigdje u BiH trenutno ne postoje sigurni javni prostor za LGBTIQ osobe.



"Mi jesmo LGBTIQ osobe, ali smo i radnice/ci, i Romi/kinje, i nezaposlene osobe, i osobe s invaliditetom, i sestre i braća, i kćerke i sinovi, i majke i očevi, i građanke i građani BiH. Teška ekonomska i socijalna situacija u državi, nezaposlenost, sumnjiva privatizacija, iseljavanje iz države, zagađeni zrak i voda, selektivna vladavina prava i svi ostali problemi utiču i na naše živote.

Svođenjem naših života samo na seksualnu orijentaciju/rodni identitet/spolne karakteristike opravdava se dehumanizacija i nasilje koje se vrši. Zbog toga je neophodno da izađemo na ulicu da iskoristimo naše Ustavom zagarantirano pravo na javno okupljanje i kažemo da je dosta. Da kažemo da smo tu i da smo oduvijek bili/e ovdje", poručuju organizatori.

Homo/transfobija, predrasude i nasilje ne pogađaju samo LGBTIQ osobe, već i naše obitelji i prijatelje/ice. Mržnja čini cijelo društvo zarobljenim.

Sutra imamo priliku da poručimo da Bosna i Hercegovina može bolje, inkluzivnije i ujedinjenije. Da je u BiH bilo i previše mržnje i da je vrijeme da ljubav pobijedi.

Sutra ćemo izaći na ulicu za sve nas, ali i za sve one LGBTIQ osobe koje još uvijek zbog straha od nasilja i odbacivanja ne mogu biti s nama.

Budite i vi podrška. Budite promjena. Izađimo na ulicu za sve nas. Solidarno za slobodu – slobodu okupljanja, slobodu identiteta i slobodu ljubavi!

 
Vidimo se sutra, jer #imaizać!
Kopirati
Drag cursor here to close