Idejna rješenja

Službeno predstavljeni neslužbeni suveniri Grada Mostara

Lifestyle / Flash | 19. 06. 2017. u 12:46 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić u ponedjeljak je uručio tri novčane nagrade za idejna rješenja izrade suvenira Grada Mostara.

Prva nagrada za rad pod šifrom "Daorson" i novčani iznos od 3 000,00 maraka otišla je u ruke autoru Bećiru Buriću iz Mostara, druga za rad pod šifrom "Elipsa" i novčani iznos od
2 000,00 maraka autoru Abidinu Dobrunaji s Ilidže, dok su iznos od 1 000,00 KM kao trećenagrađene, za rad pod šifrom "H17MA", podijelile autorice Martina Penava i Anđelka Vojvodić iz Mostara.

Prvonagrađeni suvenir predstavlja ključ s motivom Staroga mosta i znamenitostima Mostara, drugonagrađeni naočale na kojima su lukovi staroga Mosta i trećenagrađeni memoari igrica, s fotografijama (povijesnim i gastro) te znamenitostima Grada Mostara.

Govoreći o motivima za izradu suvenira, gradonačelnik Ljubo Bešlić istaknuo je kako je prvenstveno bila želja napraviti nešto autentično i Grad Mostar prikazati u izvornom umjetničkom izričaju, a da to opet ima uistinu pravo obilježje toga grada.

''Ovo ne mogu proglasiti službenim suvenirom Grada Mostara, ali Grad daje punu potporu idejama i izradama njegovih novih projekata, kao i zanimljivim turističkim ponudama Mostara'', dodao je gradonačelnik Bešlić.

Kazao je, međutim, kako će ove orginalne suvenire Grada Mostara koji su danas predstavljeni javnosti, pokušati realizirati u budućnosti u smislu da ih mogu koristiti svi posjetitelji toga grada.

On je ujedno pozvao sve koji se nisu uključili ove godine u izradu novih projekata i ideja da se pripreme za sljedeće, jer, kako je rekao, Mostar mora imati nešto svoje autentično i istaknuti sav svoj umjetnički potencijal koji posjeduje.

Kako je istaknuto u uvjetima natječaja, suvenir je trebao biti odraz tradicije i kulturno-povijesne baštine, te da izražava autentične prirodne i turističke vrijednosti i atraktivnosti Grada Mostara.

Također, poželjno je bilo da se za izradu suvenira koriste autohtoni materijali, tj. materijali koji su prepoznatljivi za Grad Mostar.

Aktivnosti idejnih rješenja suvenira finacirali su Grad Mostar i Turistička zajednica (TZ) Hercegovačko-neretvanske županije.

Uz djelatnike Gradske uprave, u jedanaestočlanom Povjerenstvu za izbor suvenira sudjelovali su povijesničari umjetnosti, članovi akademske zajednice, predstavnik TZ, te po jedan publicist i slobodni umjetnik.

Kopirati
Drag cursor here to close