Za ugodno hlađenje

Sedam grešaka zbog kojih klima uređaji ne rade ispravno

Izbjegavajte idućih sedam grešaka koje svi radimo i klima uređaj dugo će vas služiti i ugodno hladiti.
Lifestyle / Flash | 30. 07. 2018. u 14:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako bi vam maksimalno služio i optimalno hladio, klima uređaj potrebno je održavati i paziti na određena pravila u njegovu radu.

Izbjegavajte idućih sedam grešaka koje svi radimo i klima uređaj dugo će vas služiti i ugodno hladiti, donosi Zadovoljna.hr.

1. Ne mijenjate ili ne čistite filtere na klima uređaju
Filtere na klima uređaju trebali biste mijenjati jednom godišnje ili ih čistiti jednom godišnje. Zbog onečišćenih filtera zrak će slabije cirkulirati, a klima uređaj se može i pokvariti. Osim toga, zbog prljavih filtera možete dobiti i veći račun za struju, a ovaj propust skratit će i vijek trajanja klima uređaja.

2. Ne radite godišnji servis klima uređaja
Jednom godišnje očistite klima uređaj, a taj posao možete obaviti sami uz pomoć video tutoriala koje ćete pronaći na internetu ili ga možete prepustiti profesionalcima. Godišnje održavanje klima uređaja potrebno je kako bi sustav za rashlađivanje radio maksimalno učinkovito.

3. Nemate podesivi termostat
Imate li klimu s podesivim termostatom ona će se automatski regulirati na temperaturu koja je 7 do maksimalno 10 stupnjeva niža od one vanjske. Na taj način računi za struju bit će vam manji jer će se trošiti manje električne energije. Također, ostavite li klima uređaj upaljen i kada niste kod kuće, uvijek ostavite da klima radi na kojem stupnju više nego kada ste kod kuće.

4. Postavljajte termostat na prenisku temperaturu
Istraživanja su pokazala da je ljudsko tijelo sposobno prilagoditi se visokim ili niskim temperaturama prilično brzo, unutar jednog ili dva tjedna. Kada još uzmete u obzir da će vam računi za struju biti manji ako klima uređaj držite na višoj temperaturi te da ćete rjeđim korištenjem klime pridonijeti i očuvanju okoliša, period prilagodbe itekako se isplati. Zato će biti optimalno ako klima uređaj, kada je vani iznad 30 stupnjeva Celzijevih, radi na 26 ili više stupnjeva.

5. Ne koristite ventilator
Bilo kakav ventilator, a naročito stropni, pomoći će da zrak koji cirkulira kroz vaš dom bude ugodniji. Imate li ventilator, klima uređaj će manje raditi, a samim time i duže trajati. Obratite pažnju na to da se krilca na stropnom ventilatoru tijekom ljeta okreću suprotno od smjera kazaljke na satu jer će na taj način zrak bolje cirkulirati.

6. Ventilacijska krilca ili termostat nisu dobro postavljeni
Ako svjetlost s lampe većinu dana 'udara' u termostat, to može poremetiti očitanje termostata i uzrokovati da klima uređaja ne radi maksimalno dobro čak i ako vam je u prostoriji ugodno. Naročito ako vas nema tijekom dana, možda nećete primijetiti da se klima previše 'napreže' kako bi rashladila prostor zbog nepravilnosti u radu termostata. Blokiranje ventilacijskih krilca s namještajem ili zavjesama također ograničava cirkulaciju zraka. Zato pazite da ventilacijska krilca ničime nisu blokirana.

7. Ne spuštate rolete i ne navlačite zavjese
Sunčeva svjetlost neprijatelj je vašeg klima uređaja. Spustite li rolete i(li) navučete zavjese kako biste spriječili ulazak sunčevih zraka u prostoriju, također ćete zaštiti sobu od sunčeve topline.

Kopirati
Drag cursor here to close