Psi lutalice

Sarajevo: Mjesečno se dogodi od tri do pet ujeda bijesnih, bolesnih i agresivnih pasa

Lifestyle / Flash | 22. 05. 2016. u 09:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prvom kvartalu ove godine KJKP "Rad" je putem poziva koje zaprima od građana u prosjeku evidentirao od tri do pet ujeda mjesečno bijesnih, bolesnih i agresivnih pasa, kazao je Feni portparol KJKP "Rad" Mirza Ramić.

''KJKP "Rad" je u prvom kvartalu ove godine, prema nalozima koje je dobio od Županijskee veterinarske stanice uhvatio 119 agresivnih, bijesnih i bolesnih pasa (siječanj 25, veljača 18, ožujak 49, travanj 27) i predao ih Veterinarskoj stanici na postupanje'', kazao je Ramić.

Naglasio je da je "KJKP Rad posrednik u obavljanju poslova Županijske veterinarske inspekcije".

''S obzirom na to da dnevno dobijemo u prosjeku 100 poziva u kojem se građani žale u mjestima u kojima žive, na agresivne, bolesne i bijesne pse, djelujemo u skladu s dopisima i nalozima koje dobijemo od Županijske veterinarske stanice'', rekao je Ramić.

Kada veterinarske stanice pošalju dopise "Radu" o broju slobodnih mjesta u svojim jedinicama, tada se vrši planiranje hvatanja ovih pasa. Psi-lutalice nisu stacionarni, mora se vršiti njihovo praćenje i kada se lociraju tek onda se pristupa hvatanju. Oni se poslije predaju Županijskoj veterinarskoj stanici na obradu. Županijska veterinarska stanica po preuzimanju uhvaćenih pasa nakon detaljnih pregleda odlučuje je li taj bolestan, bijesan i agresivan pas za kastriranje ili eutanaziju koja se vrši u njihovim stanicama, pojašnjava Ramić.

''Nerijetko se događa da ukoliko se pojavi situacija kakva je bila nedavno na Kovačima, gdje je čopor pasa- lutalica napao djecu i turiste, u dogovoru s Veterinarskom stanicom i nadležnim inspekcijama i ministarstvima, promptno izlazimo na teren, hvatamo te pse i predajemo Veterinarskoj stanici na postupanje'', istaknuo je Ramić.

Napomenuo je da je "KJKP Rad posrednik u obavljanju poslova hvatanja ovih pasa, gdje isključivo djeluje po nalogu Županijske veterinarske stanice".

''Činjenica da su kapaciteti veterinarskih stanica mali i stvarne potrebe premašuju nekoliko puta taj kapacitet, usko grlo je upravo prostor većeg kapaciteta (azil u Prači) koji bi riješio ovaj problem, zbrinuo na adekvatan način sve te uhvaćene pse i tretirao ih kako to Zakon u humanom postupanju sa životinjama nalaže do njihovog udomljavanja'', kazao je Ramić.

Kopirati
Drag cursor here to close