Proljeće u vrtu

Ruže nisu slučajno kraljice u vašem vrtu, evo kako saditi i održavati ovu ljepoticu

Svoju popularnost ruža duguje svojoj ljepoti, ali i raznolikosti boja i vrste cvjetova.
Lifestyle / Flash | 06. 03. 2024. u 19:30 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruža slovi kao kraljica biljaka zbog čega ćete teško pronaći vrt bez ijedne ruže. Svoju popularnost ruža duguje svojoj ljepoti, ali i raznolikosti boja i vrste cvjetova.

Bilo da ste se odlučili zasaditi ruže čajevke, mini ruže, grmolike, stablašice ili floribunde, vrtna zemlja idealna je za sadnju.

 Ruže nisu slučajno kraljice u vašem vrtu

U proljeće ruže treba saditi na vlažnim i glinenim tlima, jer se tla takve strukture brže cijede i suše te je opasnost od truleži i odumiranja korjenovog sustava zbog napada gljiva i insekata znatno manja.

Prilikom proljetne sadnje, u područjima gdje se pojavljuju pozni mrazevi ili pušu hladni, ledeni vjetrovi, štete na mladim, tek krenulim izdancima su manje, jer u proljeće zasađene sadnice imaju kasniju vegetaciju od sadnica zasađenih u jesen.

Osim toga, zbog kasnijeg kretanja vegetacije pri proljetnoj sadnji ruža u brdovitim i planinskim krajevima, gdje su zime duge i oštre, šteta od golomrazica i smrzavanja, će biti izbjegnuta.

Saditi što ranije

Za proljetnu sadnju vrijedi pravilo kod suhog i toplog proljeća postotak sadinca koje su se primile bit će manji, prije svega zbog prekomjernog isušivanja tla i poremećene ravnoteže između korijena i nadzemnog dijela ruže. To je i glavni razlog zašto ruže u proljeće treba posaditi što ranije. Svako kašnjenje ostavit će manje ili veće negativne posljedice na primanje i kasniji razvoj biljke.

Kretanje vegetacije prije sadnje je nešto o čemu treba strogo voditi računa. Ako počne vegetacija, to će se vrlo negativno odraziti na postupak sadnje, jer reducirani korijen neće moći nadzemnim dijelovima biljke omogućiti potrebne količine vode i hranljivih tvari.

 Prvi korak za sadnju ruže je označavanje mjesta sadnje

Nakon što posadite sadnicu ruže, obavezno je obilno zalijevajte. Također, sve ostale agrotehničke mjere moraju se primijeniti kompletno i maksimalno u svim fazama postupka sadnje i kasnije njege mlade sadnice. Dakle, ako želite da vam se ruže prime i od početka dobro napreduju, morate obaviti sve vrtlarske radove, od kopanja, orezivanja sadnica, sadnje, zalijevanja, zagrtanja, okopavanja i sličnih poslova. Važan preduvjet za uspješnu sadnju ruža je i kvaliteta sadnica.

Ruža zahtijeva najmanje 6 sati sunca dnevno, također je važna i dobra cirkulacija zraka. Prikladno tlo bi trebalo biti srednje ilovasto, blago kiselo i dobro drenirano. Ruže ne podnose dužu natopljenost vodom.

Prvi korak za sadnju ruže je označavanje mjesta sadnje, kako biste bili sigurni da će grmovi biti posađeni na planirane razmake. Iskopajte rupu dubine i promjera 30 cm. Pomiješajte 1/3 izvađenog tla sa 1/3 stajskog gnojiva i 1/3 treseta.

Na dno rupe stavite napravljenu mješavinu, zatim stavite ružu tako da je mjesto okulacije (razmnožavanja) u ravnini površine zemlje (PVC foliju obavezno skinuti).

Ruža će vas nagraditi cvjetnim obiljem

Prostor između korijena i stijenke rupe ispunite prehodno napravljenom mješavinom za sadnju (1/3 izvađenog tla, 1/3 stajskog gnojiva,  1/3 treseta. ), dobro natisnite i obilato zalijte. Ako postoji opasnost od smrzavanja dobro nagrnite tlom, a nakon kretanja vegetacije tlo uklonite.

Hibridne čajevke i floribunde sadite na razmak 60 do 90 cm, penjačice 200 do 300 cm, mini ruže 30 do 40 cm, a kod pokrivačica tla računajte na širenje od cca 100 cm.

Ruža iz korita

Vlasnici balkona koji žele uživati u ružama primjećuju: Mnoge vrste uspijevaju u koritima. Ako imate pravo sunčano mjesto i prikladno korito (cilindričnog oblika s minimalnom visinom od 40 cm), vaša ruža će vas nagraditi cvjetnim obiljem. Ruže imaju duboko korijenje: Što je korito veće i dublje, to će se više osjećati kao kod kuće. Ali postoje i druge sortke koje dobro uspijevaju u malim posudama.

Mnoge vrste uspijevaju u koritima

Samo zdrave ruže mogu otkriti svoju punu ljepotu. Dakle, pobrinite se da Vaši cvjetni potomci dobiju prave hranjive tvari! Ružama je potrebno dovoljno hranjivih tvari i odgovarajuće zalijevanje u vegetacijskom razdoblju za snažan rast i šareno cvjetno obilje. Ruže se u sušnim razdobljima mogu temeljito zalijevati. Bolje je zalijevati rjeđe, ali temeljito! Vlaga treba prodrijeti u dublje slojeve zemlje da bi dosegla duboke korijene. Ako zalijevate samo površinu, ruža će samo formirati sitne korijene na tom području zemlje i postati će osjetljivija.

Razvijanje raskošnih cvjetova troši mnogo energije ruže. Za to vrijeme im treba puno hranjivih sastojaka koje crpe iz zemlje. Ako redovito gnojite, to možete uravnotežiti i osigurati da se Vaše ruže optimalno razvijaju i ostaju otporne na bolesti i štetočine. To se posebno odnosi na ruže u koritima, jer je dostupnost hranjivih stvari u spremniku ograničena. Naš asortiman uključuje različita gnojiva koja su prilagođena posebnim zahtjevima ruža. Tekuća gnojiva koja se jednostavno dodaju u vodu, pogodna su za ruže u koritima. Rože u cvjetnim gredicama cijenit će dozu našeg gnojiva sa sporim ispuštanjem koje biljkama dostavlja hranjive tvari do šest mjeseci po potrebi. Druga alternativa, koje je 100% organska, je naše gnojivo s sporim ispuštanjem od ovčje vune, koje je pogodno i za ekološku poljoprivredu.

Teško je pronaći vrt bez ijedne ruže

5 savjeta za uspješan uzgoj ruže

  1. Ruže treba redovito gnojiti prirodnim stajskim gnojem ili kompostom.
  2. Vole sunce, zato ih treba saditi na sunčanu poziciju.
  3. Ako želite da vaša ruža privlači pažnju u vrtu, onda je najbolje izabrati kultivare floribunde.
  4. Prilikom presađivanja pazite da se s biljkom izvadi sav korijen, koji može biti prilično dubok.
  5. Za zaštitu biljaka koristite prirodna sredstva. Za uši juhu od koprive, a protiv gljivica juhu od preslice koja je izvrstan fungicid.

Najbolja zaštita ruže je juha od preslica

Ruže su osjetljivo cvijeće i zato treba znati kako ih na prirodan način zaštiti od nametnika, kukaca i gljivičnih oboljenja. Također treba ih stalno dobro tretirati.

Svoju popularnost ruža duguje svojoj ljepoti

Za dobivanje prirodnog zaštitnog sredstva treba 1 kilogram svježe ubrane preslice potpopiti u 10 litara vode i pustiti da odstoji 24 sata. Zatim se tekučina procijedi i stavi kuhati na laganu vatru oko 30 minuta. Nakon čega treba ponovno pustiti da odstoji jedan dan. Dobivena tekučina razrjeđuje se u omjeru 1:5 kišnicom ili običnom vodom te se ručnom prskalicom aplicira na bolesnu biljku.

Kopirati
Drag cursor here to close