Ponavljanje povijesti

Princ Harry: Ne želim biti samohrani otac

U dokumentarnoj seriji The Me You Can't See, koja je objavljena na platformi Apple TV+ u svibnju 2021., princ Harry usporedio je ponovo svoju majku koju su "progonili do smrti jer je bila u vezi s nekim tko nije bijelac" s Meghan Markle.
Lifestyle / Flash | 18. 05. 2023. u 11:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Strah princa Harryja da će se "povijest ponoviti" ponovo je privukao pažnju nakon što su on i Meghan Markle navodno "umalo stradali" kad su ih, prema tvrdnji njihova glasnogovornika, proganjali paparazzi dok su se vozili s dodjele nagrada u New Yorku.

Ova vijest odjeknula je u medijima diljem svijeta, a mnoge je podsjetila na 31. kolovoza 1997., dan kada je sve šokirala vijest o pogibiji princeze Diane. Vojvoda od Sussexa već dugo krivi medije za smrt svoje majke koja se dogodila kada je imao samo 12 godina, prenosi Index.

Harry je opširno pisao o Dianinoj smrti u svojim memoarima Spare, gdje je naveo kako se on boji da će se "povijest ponoviti" s njegovom suprugom Meghan Markle.

"Najviše se bojim da se povijest ne ponovi"

Prvi put je usporedio način na koji su mediji tretirali njegovu majku i na koji tretiraju Meghan tijekom intervjua koji je par dao Opri Winfrey u ožujku 2021. "Najviše se bojim da se povijest ne ponovi", naveo je tada.

"Stvarno mi je laknulo i sretan sam što sjedim ovdje i razgovaram s tobom sa svojom suprugom uz sebe jer ne mogu ni zamisliti kako je njoj (Diani, op.a.) bilo dok je prolazila kroz ovo sve. Nama je nevjerojatno teško, ali barem imamo jedno drugo", opisao je.

"Ne želim biti samohrani otac"

Nakon objavljivanja Sparea ranije ove godine princ Harry dodatno je pojasnio odluku da napuste kraljevsku obitelj 2020. i presele se u Ameriku.

Tijekom intervjua za ITV s Tomom Bradbyjem u siječnju Harry je prepričao ulomak iz svoje knjige u kojem opisuje noć kada mu je njegov otac, kralj Charles III,, rekao da mu je majka umrla.

"Znate, moj otac dolazi u kućnom ogrtaču i govori mi to. Tek kad sam počeo pisati knjigu, razmišljao sam o tome koliko je sati bio budan", rekao je, dodavši kako osjeća suosjećanje prema Charlesu koji je to morao objasniti dvojici sinova.

"Nikad ne želim biti u toj poziciji. Ne želim da se povijest ponavlja. Ne želim biti samohrani otac. I sigurno ne želim da moja djeca imaju život bez majke ili oca", istaknuo je.

"Neće stati dok ona ne umre"

U dokumentarnoj seriji The Me You Can't See, koja je objavljena na platformi Apple TV+ u svibnju 2021., princ Harry usporedio je ponovo svoju majku koju su "progonili do smrti jer je bila u vezi s nekim tko nije bijelac" s Meghan Markle.

U razgovoru s Oprom Winfrey otkrio je da je jedan od glavnih razloga zašto su on i Meghan odlučili napustiti Veliku Britaniju "konstantno medijsko uznemiravanje" i da su Meghan vrijeđali na rasnoj osnovi zbog toga što je napola crnkinja.

"Žalim li zbog nečega? Da, najviše mi je žao što ranije nisam zauzeo bolji stav u svom odnosu sa suprugom i prozivao rasizam", rekao je i ponovo usporedio svoj odnos s Meghan s majčinim odnosom s Dodijem al-Fayedom, naglasivši kako se "povijest ponavlja".

"Povijest se ponavlja. Moju su majku progonili do smrti jer je bila u vezi s nekim tko nije bio bijelac. A sada pogledajte što se dogodilo. Neće stati dok ona ne umre. Htjela je okončati svoj život. Ne bi trebalo doći do toga", kazao je.

"Umalo su stradali bježeći od paparazza"

Podsjetimo, Meghan i Harry prvi su se put pojavili u javnosti nakon krunidbe kralja Charlesa. U svom govoru, nakon što je primila jednu od nagrada, Meghan je potaknula žene da se bore za jednakost, a poslije ceremonije sa suprugom i majkom Dorijom Ragland je ušla u automobil, kada su ih počeli proganjati paparazzi.

U izjavi za CNN glasnogovornik para rekao je: "Sinoć su vojvoda i vojvotkinja od Sussexa i gospođa Ragland bili uključeni u gotovo katastrofalnu potjeru automobilom vrlo agresivnih paparazza. Ova potjera, koja je trajala više od dva sata, rezultirala je zamalo višestrukim sudarima u kojima su sudjelovali drugi vozači na cesti, pješaci i dva policajca."

"To što smo javne osobe ne bi nam smjelo ugroziti živote"

U priopćenju se kaže da par razumije da "biti javna osoba dolazi s određenom razinom interesa javnosti, no da to nikada ne bi trebalo biti po cijenu nečije sigurnosti". Slavni par oglasio se nakon neugodnog incidenta.

"Iako biti javna osoba dolazi s određenom razinom interesa javnosti, to nikada ne bi trebalo biti po cijenu nečije sigurnosti. Širenje ovih slika, s obzirom na načine na koje su dobivene, potiče vrlo nametljivu praksu koja je opasna za sve uključene", rekli su u zajedničkoj izjavi.

Gradonačelnik New Yorka: Teško je povjerovati

O slučaju Meghan i Harryja govorio je i gradonačelnik New Yorka Eric Adams na press-konferenciji. Izrazio je zabrinutost, ali i dodao da mu je teško povjerovati da se u New Yorku odvijala brza potjera koja je trajala dva sata.

"Teško je povjerovati da se događala potjera koja je uključivala veliku brzinu i da je trajala dva sata. Saznat ćemo koliko je to trajalo. No, ako je trajalo i deset minuta, opet je opasno. Mi ovdje imamo puno prometa i pokreta, puno je ljudi na ulicama. Bilo kakva potjera takve vrste je neprimjerena. Policija ponekad radi u ekstremnim situacijama, kad lovi kriminalce", rekao je.

Javio se taksist koji ih je vozio: Nije to bila potjera

U intervjuu za The Washington Post oglasio se i taksist Sukhcharn Singh koji je vozio Harryja, Meghan i njenu majku Doriju u svom vozilu. Vozač taksija rekao je da je pokupio vojvodu i vojvotkinju od Sussexa sa "starijom crnkinjom i jednim zaštitarom" oko 23 sata u utorak ispred jedne policijske postaje u New Yorku.

Prema Singhu, zaštitar je mahnuo prema njegovom automobilu, a on ih je odvezao do Park Avenuea prije nego što je krenuo prema jugu, a slijedila su ih dva automobila. "Nastavili su nas pratiti i dolazili su pored auta. Slikali su nas i snimali kad smo stali", naveo je 37-godišnjak.

Taksist je rekao da ga je nakon nekoliko minuta zaštitar zamolio da ih vrati pred policijsku postaju jer je bio zabrinut da su previše izloženi fotografima. Singh je rekao da je zatim krenuo sjeverno uz aveniju Madison kako bi ih vratio gdje ih je pokupio.

Fotograf s mjesta događaja: Ludo preuveličavanje

"Ne bih to baš nazvao potjerom. Nisam osjećao da smo uopće u opasnosti. Nije bilo poput jurnjave automobilima u filmu. Bili su tihi i djelovali su uplašeno, ali to je New York - sigurno je", rekao je.

Fotograf koji je bio na mjestu događaja za People je rekao da je "dramatično" opisati vožnju kao "umalo katastrofalnu". "Nitko nije dobio kaznu niti je uhićen... Ne vidim kako je to bilo blizu stradanja osim ludog preuveličavanja", kaže. Drugi izvor je naveo: "U bilo kojem su trenutku mogli otići u policijsku postaju ili se zaustaviti u garaži."

Kopirati
Drag cursor here to close