Projekt za opće dobro

Predstavnici 22 zemlje na mirovnoj konferenciji u Sarajevu

Lifestyle / Flash | 05. 06. 2017. u 13:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je danas započela međunarodna mirovna konferencija Summer Institute for Peace (SIP), koju organizira Catholic Relief Services (CRS), a koja okuplja sudionike iz 22 zemlje svijeta s pet kontinenata i čiji je fokus na suočavanju s traumama proisteklih iz ratova i njihovim utjecajem na društvene procese, priopćili su iz CRS-a.

Mirovni aktivisti i eksperti-istraživači iz Kameruna, Konga, Kenije, El Salvadora, Gvatemale, Indije, Gvajane, Iraka, Filipina i ostalih zemalja Europe, Afrike, Južne i Sjeverne Amerike i Azije će, tijekom narednih pet dana, razgovarati i razmjenjivati iskustva o tome kako uspješan način suočavanja s traumom može pozitivno uticati na društvenu koheziju i oporavak zajednice.

CRS već nekoliko godina organizira slične konferencije širom svijeta, a ove godine je Bosna i Hercegovina izabrana za domaćina SIP-a, između ostalog, i zbog činjenice da su mirovna nastojanja ove organizacije u našoj zemlji intenzivirana, te da su, kroz projekt PRO-Budućnost, načelnici 60 općina i gradova iz svih dijelova BiH potpisali Platformu za mir, deklarativni dokument koji osnažuje i potiče procese pomirenja i izgradnje mira. Platformi predstoji i usvajanje u najvišim državnim tijelima, uz podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Sudionike konferencije pozdravila je i zamjenica ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija, koja je naglasila činjenicu da se mirovna nastojanja trebaju promatrati kao pokret za opće dobro i na lokalnoj i na državnoj razini, a ne kao samo još jedan projekt.

Predstavnik CRS-a za BiH Marc D'Silva izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je SIP organiziran u našoj zemlji, te da BiH može pružiti primjere dobre prakse zemljama iz kojih sudionici dolaze, u vezi s procesima izgradnje mira.

Programom SIP-a su predviđene i posjete mjestima stradanja različitih etničkih grupa u BiH, kao i specifične i stručne radionice suočavanja s prošlošću i traumama.

Kopirati
Drag cursor here to close