Međunarodni dan borbe protiv homofobije

Pred bh. društvom dug put do ostvarivanja prava LGBTI osoba

VSTV navodi kako je u proteklom razdoblju zakonodavni okvir u BiH unapređen, ali i da je pred bh. društvom dug put do ostvarivanja prava svih osoba, bez diskriminacije po bilo kom osnovu.
Lifestyle / Flash | 17. 05. 2019. u 17:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) pridružuje se naporima na osnaživanju prava lezbijki, gayjeva, biseksualnih, trans i interspolnih (LGBTI) osoba i žena i suzbijanju nasilja i diskriminacije LGBTI osoba. 

U priopćenju za javnost povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, koji se obilježava 17. svibnja, VSTV navodi kako je u proteklom razdoblju zakonodavni okvir u BiH unapređen, ali i da je pred bh. društvom dug put do ostvarivanja prava svih osoba, bez diskriminacije po bilo kom osnovu.  

''Iako je, u proteklom razdoblju, unaprijeđen zakonodavni okvir, koji treba da postavi temelje za jednak tretman svih osoba bez diskriminacije, pred našim društvom se nalazi dug put do omogućavanja punog uživanja svih prava i sloboda svim osobama, u svim oblastima života, bez diskriminacije po osnovu spola, seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih karakteristika- navodi se u saopćenju. 

Pored ustavnih odredbi te brojnih međunarodnih dokumenata, koje je ratificirala BiH, VSTV BiH podsjeća na Odluku Ustavnog suda BiH iz prosinca 2018. kojom se usvaja apelacija Sarajevskog otvorenog centra (SOC) i drugih te utvrđuje kršenje prava osoba da ne budu podvrgnuta ponižavajućem tretmanu ili kazni, kao i kršenje slobode mirnog okupljanja i udruživanja, zagarantiranih Ustavom BiH i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. 

VSTV BiH, istovremeno, navodi da je najavljena prva bh. Povorka ponosa u rujnu 2019. godine te se nada da će svi relevantni akteri promatrati ovaj događaj kroz prizmu odredbi Ustava i međunarodnih dokumenata, koji obvezuju BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close