Ovo je formula

Izračunajte koliko će vam dijete narasti

Postoji jaka statistička veza između visine roditelja i visine potomaka
Lifestyle / Flash | 10. 06. 2019. u 13:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visina je urođena osobina na koju utječu brojni faktori, tako da nije lako predvidjeti genetski potencijal za svaku osobu. Ipak, postoji jaka statistička veza između visine roditelja i visine njihove djece - genetski potencijal za rast.

Ciljna visina je očekivana visina koju će osoba dostići po završetku rasta. Izračunava se na osnovu spola djeteta i visine roditelja.

DJEČACI = (majčina visina (cm) + očeva visina (cm) + 6,5):2

DJEVOJČICE = (majčina visina (cm) + očeva visina (cm) -6,5):2

Rast ovisi i od dostupnosti nutritivnih tvari neophodnih za energetske i gradivne potrebe. Naročito je značajan unos proteina, posebno esencijalnih masnih kiselina, a za rast su neophodni i vitamini (posebno A i D) i neki mikronutrijenti. Negativni uticaj nedovoljne ili neodgovarajuće prehrane posebno je izražen u periodima brzog rasta, odnosno tijekom prenatalnog rasta i u periodu dojenčeta, piše 100 posto.hr.

Na rast utječu i hormoni endokrilnih žlijezda. Neposredni uticaj na rast tkiva imaju hormon rasta, tiroksin, inzulin, kortizol i spolni hormoni, dok su brojni drugi hormoni važni za osiguravanje energije i metaboličke ravnoteže. Ključnu ulogu u održavanju normalne brzine rasta tijekom djetinjstva i puberteta ima hormon rasta, a u pubertetu i spolni hormoni. Danas su poznati i brojni tkivni faktori rasta.

Kopirati
Drag cursor here to close