Istraživanje

Posjet muzeju popravlja raspoloženje i smanjuje stres

Nova studija objavljena u časopisu Journal of Positive Psychology objašnjava kako posjet muzeju umjetnosti može pomoći u smanjenju stresa, borbi protiv usamljenosti i učiniti život smislenijim.
Lifestyle / Flash | 22. 04. 2022. u 20:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavna istraživanja su otkrila neke prednosti posjeta muzejima umjetnosti. Ne morate imati znanje o umjetnosti ili povijesti umjetnosti da bi imali ugodan i smislen posjet muzeju.

''Uvijek sam smatrala da su umjetnički muzeji umirujuće i privlačno okruženje, pa sam, kada sam počela provoditi istraživanje u psihologiji, željela bolje razumjeti iskustva ljudi s umjetnošću i posjećivanjem umjetničkih muzeja'', objašnjava psihologinja Katherine Cotter sa Sveučilišta Pennsylvania i koautorica novog istraživanja.

Nova studija objavljena u časopisu Journal of Positive Psychology objašnjava kako posjet muzeju umjetnosti može pomoći u smanjenju stresa, borbi protiv usamljenosti i učiniti život smislenijim.

''Osobno sam uvijek se osjećala 'obnovljenom' nakon posjeta muzeju umjetnosti, a kako sam vidjela da se pojavljuju programi koje nude muzeji i koji su usmjereni na procvat, odnosno dobrobit, činilo se prirodnim kopati dublje i istraživati veze između muzeja i dobrobiti'' - objašnjava Cotter.

Foto: Fena / Posjet muzeju umjetnosti može nam pomoći u smanjenju stresa

Njezina studija definira 'procvat' kao krovni pojam koji se sastoji od dvije komponente:

Dobrobit se, s jedne strane, odnosi na usađivanje snaga, značenja i pozitivnih stanja. To uključuje njegovanje pozitivnih odnosa s drugima u vašem životu, doživljavanje pozitivnih emocija ili osjećaj uključenosti u svoj život i iskustva, dok se bol, s druge strane, odnosi na prisutnost bolesti, poremećaja i negativnih stanja. Prema Cotter, da bismo ispitali nečiju kvalitetu života na holistički način, moramo razmotriti obje komponente procvata, prenosi 24sata.hr pozivajući se na Psychology Today.

Nakon opsežnog pregleda literature i temeljite procjene programa muzeja, Cotter i njezin tim identificirali su tri glavne prednosti koje možemo dobiti od čestih posjeta muzeju umjetnosti:

To je vrijedno iskustvo.

Posjet umjetničkim muzejima potiče pozitivne emocije, potiče osjećaj angažiranosti što rezultira boljom kvalitetom života.

Smanjuje razinu kortizola.

Posjet muzeju umjetnosti može nam pomoći u smanjenju stresa jer odmah smanjuje proizvodnju kortizola - hormona povezanog sa stresom - u našem tijelu.

Bori se protiv izolacije.

I umjetnička djela kao i posjetitelji u muzejima mogu učiniti da se osjećamo povezanijima i manje izoliranima. To čak može dovesti do izgradnje zajednice istomišljenika.

  / Franjevački muzej u Jajcu

1. Muzeji umjetnosti pomažu nam da se osjećamo 'uronjeno'

Budući da je umjetnički muzej prostor koji se ne posjećuje često, prirodno je da se osjećamo prebačeno u drugi svijet kada ga doista posjetimo.

''Mogli bismo izgubiti pojam o vremenu ili se naći zaokupljeni nečim tijekom našeg posjeta. U svakodnevnom životu vjerojatno ne doživljavamo takva iskustva prečesto pa se u tom smislu muzej čini jedinstvenim prostorom. Kroz ove oblike uranjanja možemo potaknuti svoje pozitivne emocije ili se osjećati malo življe'' - objašnjava Cotter.

2. Muzeji umjetnosti pomažu nam da se uključimo u refleksivnu misao

Posjet muzeju također može potaknuti razmišljanje i kontemplativna stanja koja nam omogućuju da drugačije razmišljamo o sebi i svom životu, uspostavimo nove veze i izložimo se novijim perspektivama.

''Budući da smo u mogućnosti da se malo odvojimo od vanjskog svijeta, naši umovi se mogu kretati novim putevima i pomoći nam da steknemo nove perspektive'' - pojašnjava Cotter.

Kako doživjeti muzej umjetnosti?

Ako ste zastrašeni, odnosno ako ste netko tko se dvoumi oko posjeta muzeju umjetnosti, Cotter ima sljedeći savjet:

Sudjelujte u obilasku s vodičem.

Obilasci s vodičem mogu pomoći u pružanju informacija o nizu umjetničkih djela, ali također pružaju neke savjete ili ideje o tome kako gledati na umjetnost.

Nemojte pretjerivati.

Cotter nas podsjeća da ne postoji ispravan ili pogrešan način gledanja na umjetnost. Samo promatrajte umjetničko djelo i postavite si sljedeća pitanja: Sviđa li vam se umjetničko djelo? Zašto? Podsjeća li vas na bilo što ili izaziva određene emocije?

''Veliki dio uživanja u umjetnosti je otvorenost prema iskustvu i shvaćanje da je u redu ako ne 'razumijete' umjetničko djelo ili ga smatrate 'zbunjujućim''' - ističe Cotter te dodaje kako joj se i samoj to stalno događa. Odlazak u umjetnički muzej, napominje psihologinja, ne zahtijeva nikakvo znanje o umjetnosti ili povijesti umjetnosti da biste imali ugodan i smislen posjet.

Kopirati
Drag cursor here to close