Moje pravo

Po prvi put u BiH: Obilježavanje Dana prava pacijenata

Lifestyle / Flash | 18. 04. 2016. u 07:06 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dan prava pacijenata prvi put će biti obilježen danas uličnom akcijom dijeljenja informativnih brošura i letaka građanima, a dijelit će ih učenici medicinskih škola u Sarajevu.

Dan prava pacijenata obilježava se u sklopu cjelogodišnje kampanje promocije prava pacijenata "Moje pravo“ koje provodi Udruženje za razvoj društva "Kap“ uz podršku Veleposlanstva SAD-a u BiH.

U sklopu kampanje, u sljedećem razdoblju će se o pravima i obavezama pacijenata razgovarati i na okruglim stolovima u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru.

U okviru projekta "Moje pravo“ krajem godine bit će uručene i nagrade za najboljeg doktora i najbolju bolnicu, o čemu će glasati građani i pacijenti putem online ankete. 

Cilj kampanje je upoznavanje pacijenata i građana o njihovim zakonskim pravima i odgovornostima koje imaju tokom boravka u bolnici, kako bi se informiranjem dao doprinos podizanju svijesti i poboljšanju kvaliteta usluga u zdravstvenim institucijama u BiH.

Kampanja je počela 7. travnja, na Svjetski dan zdravlja, svečanim otkrivanjem Povelje s osnovnim pravima i obavezama pacijenata u BiH u Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu i Banja Luci, priopćeno je iz Udruženja za razvoj društva "Kap“.

Kopirati
Drag cursor here to close